Kenmerken zoogdieren
Zoogdieren hebben veel unieke kenmerken in vergelijking met andere diersoorten. Hiermee kun je er snel achter komen of een dier echt een zoogdier is. Er zijn uiteraard wel wat uitzonderingen die we ook later in dit artikel gaan benoemen. Maar eerst noemen we de 10 zoogdierkenmerken op.
Warmbloedige gewervelde dieren: Zoogdieren hebben een constante lichaamstemperatuur en een ruggengraat wat maakt dat ze onder de gewervelde dieren vallen.
Haar of vacht: Zoogdieren hebben vaak haar of een vacht. Dit lijkt beide hetzelfde aangezien het ook voor hetzelfde doel dient. Maar er zit toch een karakteristiek verschil in. Haar is normaal gesproken lang en dun terwijl een vacht vaak grover en korter is.
Baby’s worden levend geboren: De baby’s van zoogdieren worden levend ter wereld gebracht. Hierin heb je drie verschillende geboortes die we hieronder verder uit gaan leggen.
Malleus (hamer), Incus (aambeeld) en stapes (stijgbeugel): Ze hebben de drie kleinste botten van het menselijk lichaam die het binnenoppervlak van het trommelvlies aan het aambeeld verbinden. En dit helpt mee om geluid over te brengen.
Kunnen melk produceren: doordat zoogdieren borstklieren hebben, kunnen ze melk produceren om de jongen te voeden.
Rode bloedcellen zonder kern: Zoogdieren hebben, in tegenstelling tot andere gewervelde dieren, rode bloedcellen zonder kern.
Diafragma: ze hebben een diafragma tussen het hart en longen.
Neocortex: De neocortex in de hersenen zorgt ervoor dat zoogdieren kunnen horen en zien.
Uitzonderingen zoogdieren
Wanneer je naar de lijst met zoogdieren kijkt, zijn er een aantal uitzonderingen met betrekking tot de kenmerken. De bekendste hiervan is waarschijnlijk wel de walvis. Deze wordt geboren zonder haar of vacht. En ondanks de naam waar vis in voorkomt, is het dus wel echt een zoogdier. De Cloacadieren, ook wel snaveldieren genoemd zijn een orde van eierleggende zoogdieren. Zij zijn de enige zoogdieren die geen levende jongen baren, maar juist eieren leggen. Enkele voorbeelden hiervan zijn het vogelbekdier en de mierenegel.
Drie verschillende geboorte groepen
Zoals eerder al genoemd hebben zoogdieren drie verschillende geboortes. Dit zijn de groepen: cloacadieren, buideldieren en de placentadieren. Hieronder leggen we wat meer uit over deze drie verschillende geboorteprocessen.
Cloacadieren
De cloacadieren (Monotremata) hebben een ongebruikelijke zoogdier geboorte. De dieren leggen namelijk eieren waar de jongen uit geboren worden. Dit is best uniek, aangezien normaal gezien een levende geboorte bij zoogdieren normaal is. Er zijn slechts vijf bekende cloacadieren op aarde. De bekendste hiervan zijn het vogelbekdier en de mierenegel.
Buideldieren
Buideldieren baren hun jongen voordat ze volledig zijn ontwikkeld. Ze voltooien hun groei daarna vaak in de buidel van de moeder. De bekendste buideldieren zijn de kangoeroes, koala en Tasmaanse duivel.
Placentadieren
Zoals de naam al zegt wordt deze zoogdieren groep geboren in een placenta. Deze brengt de belangrijkste voedingsstoffen over van moeder naar jong. Zodra het jong volgroeid is wordt het geboren. De bekendste zoogdieren met een placenta geboorte zijn uiteraard wijzelf, mensen. Maar ook honden, katten en paarden zijn goede voorbeelden van de placentadieren.