Blauwe vinvis

De blauwe vinvis (Balaenoptera musculus) is een zeezoogdier uit de familie van de vinvissen. Het is het grootste dier dat op aarde leeft en men verwacht ook dat het het grootste dier ooit is. Met een lengte van 30 meter lang kan het maar liefst 170.000 kilo wegen. Het heeft een lang, slank lichaam en komt voor in alle wereldzeeën.

Blauwe vinvis

Uiterlijk blauwe vinvis

De blauwe vinvis is met een lengte van maar liefst 30 meter het grootste dier op aarde. Heeft een gewicht van rond 170 ton en leeft in alle wereldzeeën. Het lichaam is ontzettend lang maar toch erg smal waardoor het ook veel weg heeft van een onderzeeër. De kop van het dier bestaat uit minder dan een kwart van de lichaamslengte. Zijn oog zijn klein waardoor hij slecht zicht heeft. Daarnaast kunnen ze ook slecht ruiken waardoor ze hun weg echt moeten vinden door hun oren. De aangepaste neusgaten vindt je bovenop de kop. Deze worden ook wel spuitgat genoemd en bevatten een rand om te voorkomen dat er bij het ademhalen water naar binnen komt. Bij het uitademen komt er wel water omhoog en dat kan maar liefst een hoogte bereiken van 10 meter.

De blauwe vinvis heeft een sterke, flexibele huid die zich beschermt tegen alle gevaren. Heeft een blauwe kleur en aan de onderzijde van de keel groeven. Deze groeven verstevigen de huid en helpen ook om de mondinhoud te vergroten. Hun huid is onbehaard en heeft een lichtere onderkant. De staart van de blauwe vinvis is recht en splitst zich op in twee staartvinnen. Deze helpen je dier om vooruit te komen. Deze soort behoort tot de baleinwalvissen wat betekent dat ze in plaats van tanden tot 395 harde en borstelige baleinplaten aan de bovenkaak hebben. Hiermee kunnen ze hun voedsel uit het water filteren en bepalen wat ze wel en niet opeten.

Blauwe vinvis lengte

Gedrag en levensstijl

Van nature zijn blauwe vinvissen solitaire dieren. Af en toe zullen ze zich wel in groepen verzamelen om te eten, maar over het algemeen gaan ze alleen door het leven. Een uitzondering hierop zijn de vrouwtjes met de jongen. Deze zullen wel enige tijd bij elkaar blijven totdat de jongen op zichzelf kunnen leven. Om te communiceren maken deze zoogdieren gebruik van verschillende geluiden. Vooral tijdens het broedseizoen in de winter zullen ze geluiden gebruiken om elkaars aandacht te trekken. Deze geluiden bestaan uit gerommel, gezoem en gepiep en dat op ontzettend hoog volume. Uit onderzoek is gebleken dat ze dit met een volume van 180 decibel sturen om zo ervoor te zorgen dat de dieren in de omgeving dit geluid ook horen.

De blauwe vinvis gebruikt zijn staart om te duiken en te bewegen. Door de kracht van de staart kunnen ze maar liefst 200 meter recht omhoog of naar beneden zwemmen voordat ze wat schever moeten zwemmen. Dit doen ze op een gemiddelde snelheid van ongeveer 22 kilometer per uur. De topsnelheid ligt echter veel hoger. Ze kunnen maar liefst 50 km/u halen. Dit zullen ze echter niet zomaar doen aangezien ze liever hun energie besparen.

Leefgebied

Blauwe vinvissen zijn te vinden in zowel polaire als tropische wateren over de hele wereld. Door het jaar heen migreren ze tussen deze twee. Zo zijn ze in de zomermaanden afhankelijk van de ondersoort in de koude wateren van de Arctische en Antarctische oceaan. Hier voeden ze zich volop totdat ze naar de warmere wateren gaan waar wat minder voedsel aanwezig is.

Ondersoorten

Het grootste verschil tussen de verschillende ondersoorten is dat ze in andere omgevingen leven. Ze zijn qua formaat en kleur ook wel enigszins verschillend, maar dit is maar een klein onderdeel terwijl het bij de leefomgeving duidelijk te zien is. De Noordelijke blauwe vinvis leeft voornamelijk in de Noord-Atlantische Oceaan en de Noord Pacifische Oceaan. De zuidelijke blauwe vinvis zul je hier eigenlijk nooit vinden. Deze zoeken echt het zuidelijk halfrond op. Hieronder beschrijven we de verschillende vinvissoorten en leggen we ook de verschillen tussen de soorten uit.

Balaenoptera musculus brevicauda: Dit is een kleine ondersoort met een korte staart en een grote kop. Het leeft voornamelijk in de zuidelijk oceaan. Daarnaast vind je het rond Antarctica, Indopacifisch gebied en oosten van Atlantische oceaan.

Balaenoptera musculus indica: Deze soort leeft voornamelijk in de Indo-Pacific. Het blijft iets kleiner dat de grootste soort.

Balaenoptera musculus intermedia: De grootste soort die maar liefst 30 meter lang kan worden. Het heeft daarnaast ook een lange staart en leeft in de zuidelijk oceaan. Vooral rond Antarctial, het oosten van de Grote Oceaan, het Indopacifisch gebied en het oosten en westen van de Atlantische Oceaan zijn plekken waar je deze soort kunt tegenkomen.

Balaenoptera musculus musculus: ook deze soort is net wat kleiner dan de grootste soort. Het leeft in het oosten en westen van de Atlantische Oceaan.

Blauwe vinvis gewicht

Wat eet een blauwe vinvis?

De blauwe vinvis is net als alle andere walvissen een roofdier. Zijn voeding bestaat voornamelijk uit kleine ongewervelde garnaalachtige zeedieren, ook wel krill genoemd. Dit deed hij voornamelijk overdag, in de nacht slaapt het dier namelijk aan de wateroppervlakte. De meeste walvissen eten elke krill soort. Maar de blauwe vinvis heeft toch wel een specifieke voorkeur.

Wanneer ze eten nodig hebben zwemmen ze naar een school toe. Hier zetten ze dankzij de plooi in de nek, hun keel uit om zo een flinke slok water naar binnen te werken. Vanuit hier sluiten ze hun mond en verdrijven ze het water. De duizenden kleine diertjes blijven achter en worden daarna ingeslikt. Op deze manier kunnen deze dieren in de zomer maar liefst 6 ton eten per dag. In de wintermaanden wanneer ze naar de warme wateren migreren eten ze een stuk minder. Dan zullen ze voornamelijk leven van de voeding die ze nog in hun lichaam hebben.

Naast het krill eten de dieren ook regelmatig rode trappen in kleine vis. Het voedsel dat ze eten halen ze aan de oppervlakte van het water. Daarnaast duiken ze naar diepte van meer dan 100 meter om ook hier eten te zoeken. De kleine vissen worden hier vaak per ongeluk meegenomen, dit is dan ook niet de standaard voeding die het normaal tot zich neemt.

Roofdieren en gevaren

Aangezien de blauwe vinvis het grootste dier is op aarde, heeft het in de oceaan weinig natuurlijke roofdieren. De jonge blauwe vinvis kalveren zijn het kwetsbaarste, maar over het algemeen wordt hier goed opgelet. Het enige gevaar van dit dier zijn de groepen orka’s. Deze kunnen met behulp van een goede samenwerking en intelligentie een dier vangen en doden. Dit komt echter niet heel vaak voor aangezien dit dier vaak kan ontsnappen. Het grootste gevaar komt dan ook van de mensen die op de dieren jagen. In het jaar 1800 werd namelijk de harpoen uitgevonden. Hiermee konden mensen op deze grote diersoort jagen.

Naarmate de jaren voorbij gingen werd deze technologie beter en kwam de blauwe vinvis ook in gevaar. De grootste reden dat mensen op dit dier jagen is het vlees en de blubber. Dit is de isolerende vetlaag van het dier dat kan worden omgezet naar olie dat onder andere wordt gebruikt in lampenolie. In de jaren 60 werd de jacht op deze soort verboden. Ondanks dat heeft het vandaag de dag nog steeds een IUCN status van bedreigd.

Balaenoptera musculus

Voortplanting

De blauwe vinvis broedt tijdens de winter in de warme, tropische wateren. Na een draagtijd van ongeveer een jaar zal de moeder een kalf baren. Hier eten ze tot de zomer bijna niets om hun pasgeboren jongen te zogen. Bij geboorte zijn de dieren ongeveer 7 meter lang en wegen ze 2500 kilo. Hoewel dit vergeleken met ons mensen al erg groot klinkt, is dit relatief klein in vergelijking met de volwassen dieren. Daarom blijft het ook dicht bij de moeder en wordt het kalf gespeend tot het acht maanden is. Elke dag drinken ze ongeveer 90 kilo aan melk. Hierdoor groeien ze snel en kunnen ze op den duur ook hun eigen vaste voedsel vinden.

Bij een leeftijd van 10 jaar oud kunnen de dieren zichzelf voortplanten. Om de twee of drie jaar zullen ze dan van één jong bevallen. Blauwe vinvissen kunnen 40 jaar leven, maar hoe oud ze echt worden hangt af van hun eigen lichaam, het eten en de leefomgeving. Mocht hier iets niet zo gaan als het hoort kan dit ervoor zorgen dat ze het een stuk minder lang zullen volhouden.

Blauwe vinvis weetjes

  • Het hart van de blauwe vinvis is ongeveer even groot als een kleine auto.
  • De blauwe vinvis is een zoogdier. Dit betekent dat ze naar de oppervlakte moeten om lucht te ademen. Tijdens één ademhaling halen ze genoeg lucht binnen om maar liefst 2000 ballonnen op te kunnen blazen.
  • Het water dat ze door het eten opvangen schieten ze door hun twee blaasgaten in de lucht. Dit kan maar liefst 10 meter hoog de lucht in geschoten worden.
Vorig artikelBreedvoorhoofdkrokodil
Volgend artikelStralenschildpad
Gerelateerde artikelen

Leefomgeving
Polaire en tropische wateren

Gebied
Alle wereldzeeën

Leeftijd
40 jaar

Voeding
Garnaalachtige zeedieren, kleine vis

Lengte
30 meter

Gewicht
170.000 kilo

Rijk:         Dieren (Animalia)
Stam:       Chordadieren (Chordata)
Klasse:     Zoogdieren (Mammalia)
Orde:        Walvisachtigen (Cetacea)
Familie:    Vinvissen (Balaenopteridae)
Soort:       Blauwe vinvis

Meest populair