Rode lynx

De rode lynx (Lynx rufus), ook bekend als bobcat is een middelgrote kat uit het geslacht lynxen. Het leeft voornamelijk in Noord-Amerika en strekt zich uit van het zuiden van Canada tot Mexico. Door zijn brede verspreiding is het dier één van de minst bedreigde lynx soorten die er zijn. Het heeft ook een IUCN status van niet bedreigd, ondanks dat er volop op gejaagd wordt.

Rode lynx

Uiterlijk rode lynx

Het uiterlijk van de rode lynx hangt af van de leefomgeving waarin hij is geboren. Het is namelijk zo dat hun vachtkleuren camoufleren zodat ze in hun leefomgeving niet al te veel opvallen. De vacht van de rode lynx is gelig en roodbruin. Daarom dragen ze ook deze naam. Aan de onderzijde hebben ze een prachtige witte vacht, maar in de winter is dit grijzer.

Net als bij de Canadese lynx het geval is heeft dit dier donkere vlekken over het lichaam lopen. Toch ziet de rode lynx er wel degelijk anders uit door de dikke strepen op de staart en het bovenbeen. Ook heeft hij dunne strepen in zijn gezicht. Wel is het zo dat de donkere vlekken meer opvallen doordat hun onderkant wit is. En hoewel hun ongeveer 15 tot 30 centimeter lange staart zwart is, eindigt deze met een witte punt. Net als de andere lynx soorten heeft de rode lynx oorpluimen. Bij dit soort zijn ze echter wel iets kleiner dan bij de andere lynxen. Men gaat ervan uit dat deze oorpluimen voor een beter gehoor zorgen.

Met een hoogte van 1 meter en een lengte van 71 tot 125 centimeter is de rode lynx kleiner dan de Canadese lynx. Dit komt voornamelijk door de kortere poten. Daarnaast heeft dit soort ook vaak een donkerdere vacht. De rode lynx kan 6,4 tot 16 kilo bereiken. Daarnaast zijn de mannetjes groter dan de vrouwtjes.

Lynx rufus

Leefomgeving

De rode lynx is de meest verspreide soort en komt voornamelijk voor in Noord-Amerika. Je vind ze van het zuiden van Canada tot aan het zuiden van Mexico. Het zijn dieren die zich snel aanpassen en daardoor ook in veel leefomgevingen kunnen bestaan. Zo vind je ze in bergbossen, moeraslanden, woestijnen en naaldbossen en zijn ze ook niet bang om dicht bij een stad te komen.

In het gebied waar het dier leeft heeft het meerdere schuilplaatsen. Zo vind je een hoofdhol waar het overnacht en ook wat extra holen aan de buitenkant van zijn leefomgeving. Daarnaast leeft het in holle boomstammen, struikgewassen en onder rotsrichels. Ze geven wel de voorkeur aan rotsachtige hellingen die goed begroeid zijn.

Het gedrag

De rode lynx is een solitair dier dat zich goed kan aanpassen aan zijn leefomgeving. Het is een nachtdier dat vooral actief is tijdens de schemering waar het een paar uur voor zonsondergang al op pad gaat. Vaak blijft het dan tot middernacht actief waar het ongeveer 3 tot 11 kilometer per dag loopt. Ze lopen elke dag ongeveer hetzelfde rondje en zullen tijdens het lopen ook hun eigen territorium afbakenen. Dit doen ze met uitwerpselen, urinegeur en door te kauwen aan bomen. De mannetjes leven in een veel groter gebied dan de vrouwtjes. Zo komt het vaak voor dat dit dier een aantal territoria van vrouwen overlapt. Maar hij zal niet met hun omgaan totdat het broedseizoen is aangebroken. Zo vermijden ze dat ze met elkaar moeten vechten en zo gewond raken.

Rode lynx eten

Wat eet een rode lynx?

De rode lynx is een vleesetende kat die jaagt op andere dieren. Voornamelijk kleine zoogdieren zoals muizen, konijnen en hazen zijn een prooi die het dier probeert te pakken. Daarnaast zal het af en toe ook vogels en hagedissen eten. In de strengere wintermaanden probeert het dier de grotere zoogdieren te pakken. Zo kan het een hert aanvallen door hem in het donker op een stille manier te besluipen. Vanuit daar springt het met een hoge kracht erop af om het zo snel mogelijk te doden. Op deze manier kan de rode lynx veel grotere dieren aanvallen dan zichzelf. En heeft het voor een wat langere tijd voeding om van te overleven. Zodra er ergens in de buurt vee is zal het ook proberen deze aan te vallen. De boeren zijn hier uiteraard niet blij mee en zullen dan ook alles doen om te voorkomen dat hun schapen en koeien een prooi worden. En dat gebeurt helaas steeds vaker aangezien de boeren steeds meer in hun leefomgeving gaan zitten.

Roofdieren en bedreigingen

De rode lynx is van nature erg fel en dominant. Hierdoor laat het ook weinig dieren toe in zijn leefomgeving. Daarom wordt het ook door weinig roofdieren aangevallen. Toch zijn er wel een aantal die het erop wagen, met name de poema’s en wolven zullen de volwassen dieren aanvallen. De jongen en de kwetsbare dieren worden ook nog wel eens aangevallen. Hierbij kun je denken aan een coyote en uilen die op de dieren azen.

De grootste bedreiging van deze diersoort komt echter niet van roofdieren. Vooral de mens is een gevaar die er in het verleden ook voor gezorgd heeft dat deze soort bijna uitstierf. Voornamelijk hun vacht is populair voor kleding en hun vlees werd in de jacht uiteraard ook volop opgegeten. Vandaag de dag wordt hun leefomgeving voornamelijk bedreigt. Zo zijn er boeren die steeds meer in hun leefgebied zitten en daarna bang zijn dat de dieren hun vee opeten. Om die reden verdedigen zij hun gebied en schieten ze de dieren dood wanneer ze de kans hebben. Ondanks dat hun leefgebied steeds kleiner wordt is dit dier één van de minst bedreigde lynx soorten die er zijn. Ze hebben dan ook een IUCN status van niet bedreigd.

Bobcat

Voortplanting

Het broedseizoen van de rode lynx begint in de winter. In deze tijd kunnen de dieren met meerdere partners paren. Na een draagtijd van 8 tot 10 weken baart de rode lynx een nest van 1 tot 6 kittens. Het baren gebeurt op een veilige locatie in een afgelegen hol zodat de dieren goed beschermd blijven. Ze kunnen tot 10 dagen na de geboorte nog niks zien en blijven tot een leeftijd van 10 maanden bij de moeder. Ze drinken melk bij de moeder totdat ze in staat zijn om zelf vlees te eten. Dit is vaak ook het moment dat het dier zelf leert te jagen zodat het op zichzelf kan leven.

De jacht

Doordat het dier een status van niet bedreigd heeft en er zoveel in de Verenigde Staten leven, is de jacht op de dieren legaal. De jachtsport is erg populair in Amerika en ook de jacht op de rode lynx is een uitdaging die veel jagers wel zien zitten. Toch is dit niet zo makkelijk als men denkt aangezien de dieren erg moeilijk gevangen worden. Door verschillende lok technieken worden de dieren toch gelokt om ze daarna te vangen. Dit doen ze niet meer per se voor de huid en het vlees, dat is in de meeste gevallen een bijzaak. De grootste reden voor de jacht is de sport die erachter zit. Uiteraard zitten er aan de jacht vele regels die voorkomen dat het dier weer bedreigd wordt. En mochten er veranderingen in de status plaatsvinden zal dit ook gelijk in legaliteit van dit alles te zien zijn.

Rode lynx Weetjes

  • De Rode lynx wordt ook vaak gezien als de Bobcat. Dit heeft er mee te maken dat de twee katachtigen een soortgelijk uiterlijk hebben. Maar als je goed oplet zie je dat de Rode lynx in veel gevallen een lichtere kleur heeft dan de Bobcat.
  • Ze kunnen maar liefst 3 meter springen om gevaar te ontduiken. Daarnaast kunnen ze deze springkracht ook inzetten in de jacht van dieren die 2 keer zo groot zijn als zichzelf.
  • De Rode lynx is een rustig dier die zich niet snel laat vinden. Ze grommen alleen om de vrouwtjes in de paartijd aan te trekken.
Vorig artikel
Volgend artikel
Gerelateerde artikelen

Leefomgeving
Noord-Amerika, zuiden van Canada en het zuiden van Mexico

Gebied
Bergbossen, moeraslanden, woestijnen en naaldbossen

Leeftijd
7 - 10 jaar

Voeding
Vogels, hagedissen, muizen, konijnen en hazen

Lengte
71 - 125 cm

Gewicht
6,4 - 16 kilo

Rijk:         Dieren (Animalia)
Stam:       Chordadieren (Chordata)
Klasse:     Zoogdieren (Mammalia)
Orde:        Roofdieren (Carnivora)
Familie:    Katachtigen (Felidae)
Geslacht:  Lynxen (Lynx)
Soort:       Rode lynx (Lynx rufus)

Meest populair