Canadese lynx

De Canadese lynx (Lynx canadensis) is een middelgrote Noord-Amerikaanse lynx. Het heeft een dikke grijsbruine vacht met donkere vlekken en strepen. Het komt voornamelijk voor in de noordelijk gebieden van de Verenigde Staten, Alaska en Canada. Het dier kenmerkt zich aan de zwarte plukjes aan de uiteinden van hun oren en hun grote sneeuwschoenachtige poten.

Canadese lynx

Het uiterlijk

De vacht van een Canadese lynx is grijsbruin, zilverachtig van kleur. Aan de onderkant is het kaneelkleurig en op hun vacht vind je donkere vlekken en dunne stroken. Ze hebben een korte staart waarvan de punt zwart is en ook op hun oren hebben ze lange zwarte pluimen zitten. Hun grote bakkebaarden hebben een bleke kleur maar wel een zwarte omranding. Ook hebben deze dieren lange haarplukjes op hun wangen zitten. Dit is erg handig aangezien zij hiermee te weten komen vanuit welke hoek de wind komt. Dit bepaalt in sommige gevallen hoe succesvol de jacht kan zijn.

De Canadese lynx heeft lange poten waarvan de achterste langer zijn dan de voorste. Daarnaast is het zo dat ze hele grote voeten hebben. Dat de grootste klauw op elke poot ietsjes schuiner uitsteekt dan de rest van de klauwen komt goed van pas wanneer ze door de sneeuw lopen. Dit zorgt er namelijk voor dat het dier zijn gewicht beter kan verdelen. Van de Canadese lynx zijn de mannetjes groter dan de vrouwtjes en dit dier kan wel 70 tot 100 centimeter lang worden. Ze hebben een schouderhoogte van 50 tot 60 centimeter en hun staart wordt zo’n 5 tot 14 centimeter lang. Hiermee is de Canadese lynx bijna twee keer zo groot als de gemiddelde huiskat. Daarnaast ligt hun gewicht tussen de 5 en 18 kilo.

Het gedrag

De Canadese lynx is een rustig dier dat een solitair leven leidt. Alleen tijdens het paringsseizoen zullen de dieren elkaar opzoeken. Een uitzondering hierop zijn de jonge kittens, deze jagen wel vaker samen. Dit komt waarschijnlijk ook omdat de dieren kleiner zijn en dus ook lastiger hun prooi kunnen vangen. Door samen te werken versterken ze hun kans en kunnen ze elkaar bij gevaar ook beschermen. De dieren maken weinig geluid. Alleen wanneer het bijna paartijd is zullen ze van zich laten horen. Dit doen ze door tegen elkaar te schreeuwen om aan het vrouwtje te laten zien wie de baas is.

De Canadese lynx is een nachtdier dat ook in de nacht zal gaan jagen. Doordat ze een goed gezichtsvermogen hebben kunnen ze tot maar liefst 80 meter afstand in het donker een prooi zien. Een mooie eigenschap dus die ze dan ook goed in het donker kunnen inzetten. Overdag zullen ze zichzelf verstoppen om geen prooi te worden van andere dieren. Dit is het moment dat het dier ook zal slapen.

Lynx canadensis

De leefomgeving

De Canadese lynx leeft voornamelijk in de bossen waar ook de Amerikaanse haas volop aanwezig is. Dit is wat de dieren het meeste eten. Het is dan ook belangrijk dat de sneeuwhaas in grote getallen in het gebied aanwezig is. Mocht dit niet zo zijn, zal het dier een andere locatie moeten zoeken. Het komt voornamelijk voor in Alaska, Canada, Colorado en Wyoming. Vroeger leefde het ook in het Oosten van de Verenigde Staten, maar hier is het helaas uitgestorven. Dagelijks kan het dier 8 tot 9 kilometer afleggen met een snelheid van ongeveer 1 km/u. Wanneer het dier een prooi ziet zal het uiteraard veel sneller bewegen. Zo kunnen ze met een snelheid van 80 km/u rennen.

Wat eet een Canadese lynx?

De Canadese lynxen worden beschouwd als monofage dieren. Dit heeft er mee te maken dat ze bijna alleen maar één bepaalde soort voeding tot zich nemen. Bij deze soort betreft dat de sneeuwhazen, hiervan eten ze maar liefst 70%. Toch zie je deze manier van eten niet alleen bij de Canadese lynx terug. Zo eet de Reuzenpanda ook voornamelijk bamboe.

Het percentage van hun dieet hangt af van het aantal hazen dat er te vinden is. Mochten ze niet meer te vinden zijn dan zal de lynx over gaan op dieren zoals sneeuwhoenders, korhoenders, de rode eekhoorn, eenden en mollen. Daarnaast eet het ook jonge hoefdieren zoals muilezel herten, Dalls schapen en kariboes, ook wel Noord-Amerikaanse rendieren genoemd. Maar ook woelmuizen moeten er regelmatig aan geloven. Zowel in de zomer als herfst jaagt de Canadese lynx minder op de sneeuwhazen, maar neemt het ook genoegen met kleine zoogdieren. Waarschijnlijk komt dit doordat er een grotere overvloed aan alternatieve prooien te vinden is. In sommige gevallen is het zelfs zo dat deze lynx zich voedt met sappige zegge en grassen.

Canadese lynx baby

Roofdieren en bedreigingen

De Canadese lynx is een goede zwemmer en kan daarnaast heel goed in bomen klimmen. Hierdoor kan het snel wegkomen wanneer er roofdieren in de omgeving te vinden zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn de wolven. Zodra er een wolf achter het dier aan zit zal het met een hoge snelheid in een boom springen. De wolf kan dan niet volgen en zal een andere prooi moeten zoeken. De Canadese lynx kan maar liefst 7,5 meter springen. Flink wat verder dus dan wij mensen kunnen.

Naast de wolven zijn ook coyotes een gevaar. Deze zijn ook dol op de Amerikaanse haas en leven ook in deze omgeving. Toch blijven mensen de grootste bedreiging. Deze jagen voornamelijk op de dieren om hun pelzen. Deze worden namelijk gebruikt voor modekleding.

Voortplanting

Wanneer de vrouwelijk Canadese lynx 21 maanden is, wordt het geslachtsrijp en kan het jongen baren. De mannetjes zijn wat later, deze zijn bij 33 maanden geslachtsrijp. De vrouwtjes worden loops in februari of maart. Dit is ook de tijd van het jaar dat de mannetjes hun aandacht zoeken. Dit doen ze door een schreeuw te laten horen. Wanneer de paring succesvol is zal er na 8 tot 10 weken een nestje komen. Hierin worden één tot negen kittens geboren met een gewicht van ongeveer 700 gram. De jonge kittens worden blind geboren en kunnen na 10 dagen hun ogen openen.

Vanaf de geboorte drinken ze ongeveer 100 dagen melk bij de moeder. Maar vaak eten ze na een maand al vlees als aanvulling op hun voeding. Ze zullen ongeveer 10 maanden bij hun moeder blijven, de vader is bij de opvoeding niet aanwezig. Na deze 10 maanden zullen ze zelf op pad gaan. Mochten ze niet weg willen zal de moeder hun wegduwen. De jongen blijven nog wel een tijdje bij elkaar waar ze ook elkaar helpen bij de jacht. Ze leven in vergelijking met andere dieren relatief lang. Ze hebben namelijk een levensduur van 14 jaar.

Canadese lynx huisdier

Kun je de Canadese lynx als huisdier nemen?

Ondanks dat de Canadese lynx onder de katachtigen valt, is het geen goed huisdier. Het is een wild dier dat graag vlees eet. Om die reden is het ook in veel landen illegaal om deze dieren te bezitten of te kopen. Door de jaren heen zijn ze niet door mensen gehouden waardoor ze nog steeds hun jachtinstinct in zich hebben. Het kan dus ook best gevaarlijk zijn en daarom is het ook beter om een ander dier in huis te nemen.

Weetjes van de Canadese Lynx

  • De Canadese Lynx kan gemakkelijk door de sneeuw lopen doordat de grote teen in een andere hoek is geplaatst. Hierdoor kan hij namelijk beter zijn gewicht verdelen.
  • Canadese lynxen zijn ontzettend goed in klimmen.
  • In plaats van een huis bouwen voor hun kittens, gebruiken ze objecten zoals bijvoorbeeld een holle boomstam.
  • Het aantal Canadese lynxen is afhankelijk van het aantal sneeuwhazen. Hoe minder sneeuwhazen er zijn, hoe minder dieren er geboren zullen worden.
Vorig artikelBoskikker
Volgend artikelGekko
Gerelateerde artikelen

Leefomgeving
Verenigde Staten, Alaska en Canada

Gebied
Bossen

Leeftijd
14 jaar

Voeding
Sneeuwhazen, hoenders, rode eekhoorn, eenden, mollen

Lengte
70 - 100 cm

Gewicht
5 - 18 kilo

Rijk:         Dieren (Animalia)
Stam:       Chordadieren (Chordata)
Klasse:     Zoogdieren (Mammalia)
Orde:        Roofdieren (Carnivora)
Familie:    Katachtigen (Felidae)
Geslacht:  Lynxen (Lynx)
Soort:       Canadese lynx (Lynx canadensis)

Meest populair