HomeDierenZoogdierenOostelijke laaglandgorilla

Oostelijke laaglandgorilla

De oostelijke laaglandgorilla (Gorilla beringei graueri), ook wel Grauer gorilla genaamd, is de grootste ondersoort van de gorilla. Bovendien zijn het ook de grootste, levende primaten ter wereld. Ze leven in de bergachtige bossen van de oostelijke Democratische Republiek Congo.

Oostelijke laaglandgorilla

Het uiterlijk

De oostelijke laaglandgorilla is de grootste primaat ter wereld. Ze hebben een lengte van 1,2 tot 2 meter en wegen ongeveer 200 kilo. Ze hebben een brede borst en lange armen. De neusgaten zijn groot terwijl de neus zelf plat is. De vacht is meestal zwart of bruin. Bij de volwassen mannetjes zie je dat naarmate ze ouder worden ze een witte/zilverachtige rug krijgen. Deze dieren worden ook wel zilverruggen genoemd. Bij elke soort zijn de voeten, handen, de borst en het gezicht haarloos. Daarnaast zijn de vrouwtjes altijd wat kleiner en kan het zomaar zijn dat deze de helft van het mannetje wegen.

Het gedrag

Oostelijke laaglandgorilla’s zijn erg sociale dieren die het liefst geen ruzie zoeken. Het is een ondersoort van de oostelijke gorilla soort en ze leven in groepen van twee tot meer dan dertig tegelijk. Deze bestaan in ieder geval uit één zilverrug. Daarnaast vind je er meerdere vrouwtjes met hun nakomelingen. In elke groep zit één dominante leider. Dit is het oudere mannetje, de zilverrug, die de troep ook zal beschermen. In een groep komt het weleens voor dat er meerdere mannetjes zijn, maar zij zullen dan niet de leiding nemen. De laaglandgorilla’s zijn erg actief. Ze leven overdag en zoeken op dit moment dan ook voedsel. In de avond slapen ze in groepen bij elkaar om zo elkaar ook te beschermen.

Oostelijke laaglandgorilla baby

Wat eet de oostelijke laaglandgorilla?

De oostelijke laaglandgorilla is het grootste gedeelte van de dag bezig met het eten van plantaardig voedsel. Hun dieet is wel aardig gevarieerd, zo eten ze onder andere fruit, bladeren, bloemen, stengels en schors. Daarnaast kan het zijn dat ze af en toe kleine insecten zoals mieren en termieten eten. Wanneer ze dit doen moeten ze wel snel zijn, doen ze dit niet dan kan het zijn dat de mieren van zich afbijten. Het komt echter niet heel vaak voor dat deze gorilla’s insecten eten. Dit is puur een aanvulling in het geval dat het nodig is.

Gorilla’s eten, ondanks dat ze wel fruit lusten, geen bananen. Wel kunnen ze een bananenboom vernietigen om het merg op te eten. De bananen zelf laten ze dan staan voor de andere dieren. Ook reist het dier een stuk minder ver dan de westelijke laaglandgorilla. Ze eten dus vooral dat wat er in hun omgeving te vinden is.

Oostelijke laaglandgorilla eten

Roofdieren en andere gevaren

Hoewel de oostelijke laaglandgorilla bijna geen roofdieren heeft, wordt het wel ernstig bedreigt. Dit komt voornamelijk door de oorlogen die er in dit gebied zijn geweest. Daarnaast vindt er ook veel stroperij plaats door zowel jagers als de boeren in de omgeving. Het vlees van de dieren verkopen ze op de markt. Zo verdienen ze extra veel geld en beschermen ze hun oogst. Door de klimaatverandering in deze omgeving zie je ook dat de dieren veel meer moeten reizen om aan hun voeding te komen. Dit is iets waar de dieren nog niet aan gewend zijn. Ook de bosbranden die vaak door boeren worden veroorzaakt zorgen dat dit effect nog sterker wordt. En dit doet deze dieren niet al te goed.

Gorilla beringei graueriQua roofdieren valt het voor deze variant gelukkig wel mee. Alleen de zwakkere en eenzame dieren worden weleens aangevallen door een aantal soorten krokodillen en luipaarden. Maar over het algemeen zijn de dieren altijd in troepen waardoor ook deze dieren de gok niet aandurven. Mocht er een baby laaglandgorilla verdwaald zijn kan het uiteraard wel een prooi worden. Maar ook dit komt bijna niet voor. Het grootste gevaar komt dus van de mensen en de veranderingen in de leefomgeving.

Voortplanting

Een troep gorilla’s bestaat eigenlijk altijd uit één of twee mannetjes waarbij één dominant is. Dit is ook het mannetje dat op de groep let en ervoor zorgt dat iedereen veilig is. Daarnaast is hij ook degene die de aandacht van de vrouwtjes trekt door bijvoorbeeld op de borst te slaan en te brullen. In de troep zijn vaak vier vrouwtjes met hun jongen aanwezig. Het mannetje en vrouwtje paren gedurende het hele jaar en zullen ook eigenlijk altijd bij elkaar blijven. Het vrouwtje heeft een draagtijd van 9 maanden. Hierna wordt er meestal één baby gorilla geboren. Het komt zelden voor dat er twee of meer tegelijk geboren worden.

Zodra de jongen geboren zijn, zijn ze nog erg klein van formaat. Daarom blijven ze ook nog twee of drie jaar bij de moeder en klampen ze zichzelf stevig vast. Pas wanneer ze 2 of 3 jaar oud zijn zullen ze de moeder loslaten en ook op zoek gaan naar hun eigen voedsel. Zodra die dieren 9 jaar oud zijn worden ze vruchtbaar en bij hun 11e jaar gaan ze vaak op zoek naar een andere groep. Hier kunnen ze mogelijk een partner vinden waar ze samen mee kunnen paren. De oostelijke laaglandgorilla wordt gemiddeld 35 jaar oud en kan om de 4 jaar een jong krijgen. In hun hele levensjaar krijgen ze dan vaak ook 2 tot 6 jongen.

Vorig artikelAmerikaanse pad
Volgend artikelAziatische zwarte beer
Gerelateerde artikelen

Leefomgeving
Oostelijke Democratische Republiek Congo.

Gebied
Bergachtige bossen

Leeftijd
35 jaar

Voeding
Fruit, bladeren, bloemen, stengels en schors

Lengte
1,2 tot 2 meter

Gewicht
200 kilo

Rijk:       Dieren (Animalia)
Stam:     Chordadieren (Chordata)
Klasse:   Zoogdieren (Mammalia)
Orde:      Primaten (Primates)
Familie:  Mensachtigen (Hominidae)
Soort:     Oostelijke laaglandgorilla

Meest populair