HomeDierenReptielen

Reptielen

Kenmerken van reptielen

Er zijn meer dan 10.000 verschillende soorten reptielen op aarde. Al deze soorten kun je herkennen aan verschillende kenmerken. Hieronder beschrijven we een aantal van deze zodat je ze zelf ook kunt herkennen. Let er wel op dat er, net als bij alle andere diersoorten, ook hier weer wat uitzonderingen zijn. Deze zullen we later dan ook beschrijven.

Ruwe schubben: de huid van reptielen is bedekt met ruwe schubben, benige platen of een combinatie van deze twee. Deze bestaan uit keratine, een stof dat ook in nagels en haar zit. Deze huid is waterdicht, maar toch een stuk dunner dan je zou verwachten.

Koudbloedig: reptielen zijn, net als de amfibieën en vissen koudbloedig. Hun eigen lichaamstemperatuur past zich aan, aan de omgeving waar ze zich in bevinden.

Het zijn gewervelde dieren met 4 poten: reptielen zijn gewervelde dieren met 4 poten, of ze stammen af van wezens met 4 poten zoals bijvoorbeeld de slang.

Uitzonderingen

Het grootste deel van de reptielen leggen eieren. Maar ongeveer 20% van alle hagedissen en slangen, inclusief de boa, zetten levende jongen op de wereld. Het voordeel is dat de eieren geen prooi kunnen worden van roofdieren. Wel kost het meer energie voor de moeder. Ook zijn er drie soorten reptielen die zowel eieren kunnen leggen als een jong uit geboorte kunnen baren. Ook hebben veel slangen geen poten. Toch stammen ze wel af van wezens met 4 poten. Vaak kun je ook zien aan deze dieren dat ze vroeger wel poten hadden.  Dit zijn de twee grootste uitzonderingen bij reptielen.