Amoerpanter

De amoerpanter (Panthera pardus orientalis), ook wel amoerluipaard genoemd, is misschien wel de zeldzaamste grote katten panter. Het is de meest noordoostelijke voorkomende ondersoort van de luipaard die voornamelijk leeft langs de grens van Rusland en China. Het leeft hier in extreme omgevingen waar zijn lichaam zich op aanpast. Deze soort valt onder het geslacht panterkatten (Panthera). Hier vallen alle grote katten onder waaronder ook de tijgers, leeuwen, jaguars en luipaarden. In 2000 kwam er uit een onderzoek dat er nog maar 30 amoerpanters waren. Maar door de inspanningen van natuurorganisaties en dierentuinen is dit aantal op dit moment een stuk hoger.

amoerpanter

Het uiterlijk

Met een gewicht van 25 tot 50 kilo en een lengte van 90 tot 180 cm exclusief de staart is het niet een heel groot dier. Wel is hij bijzonder gebouwd om in de barre weersomstandigheden te kunnen overleven. Zo heeft het in de winter een vacht van ongeveer 7 cm om zichzelf te isoleren tegen temperaturen van -30 graden. Deze wordt in de winter wat lichter dan dat het in de zomer is. De amoerpanter heeft een bruine kleur met zwarte vlekken. Daarnaast heeft het rond de borst en op de poten een witte kleur. De staart is relatief lang en de poten zijn dik om zo ook in koude temperaturen op sneeuw en ijs te kunnen lopen.

Het gedrag

De amoerpanter leeft grotendeels solitair. Alleen tijdens de paartijd leven ze kort samen om daarna weer op zichzelf te gaan leven. Net als andere luipaard soorten jaagt de amoerpanter voornamelijk ’s nachts. Toch zijn ze overdag wel een stuk actiever in vergelijking met andere soorten. Wanneer het dier gaat jagen doet hij dit in een relatief groot gebied die hij onderverdeeld in kerngebieden. Doordat zijn leefomgeving voornamelijk uit bossen bestaat is hij wel veel op pad. De amoerpanter kan een snelheid behalen van maar liefst 60 kilometer per uur. Dus zodra hij een prooi in het zicht heeft, zal hij hier ook met volle snelheid op af gaan. Door zijn kracht kan het wel drie meter hoog springen. Daarnaast heeft het de mogelijkheid om horizontaal twee keer zijn eigen lengte te springen. Een bijzondere prestatie die goed kan helpen bij het jagen.

Amoerluipaard

Wat eet een amoerpanter?

De amoerpanter is een jachtdier dat voornamelijk jaagt op sikaherten en reeën. Maar ook kleine zoogdieren zoals eekhoorns, hazen en andere knaagdieren kunnen ten prooi vallen. Hij valt zijn prooi aan door een hinderlaag op te zetten. Zodra hij weet waar het dier zich bevindt, sluipt hij er heen om daarna met een hoge snelheid eropaf te rennen. Net als andere luipaardsoorten kan de amoerpanter ook in bomen klimmen. Hier kan hij even uitrusten, maar ook zijn eigen gevangen dieren bewaken voordat hij ze opeet. Wanneer het in de winter gaat sneeuwen wordt het een stuk lastiger om eten te vinden. Dit is ook het moment dat het dier grotere afstanden af zal leggen om zo toch nog eten binnen te krijgen.

Voortplanting

Amoerpanter jongDe amoerpanter vrouwtjes kunnen vanaf drie jaar zwanger worden. Per keer dat dit gebeurt kunnen er 1-6 welpen geboren worden. De draagtijd bevat ongeveer 90-105 dagen en meestal worden er dan 2-3 welpen geboren. En aangezien de omstandigheden waar de dieren zich in bevinden nogal afwisselen, blijvende welpen langer bij hun moeder. Na ongeveer twee jaar zullen ze hun eigen territorium zoeken om hier een eigen leven op te pakken.

Hoeveel amoerpanters zijn er nog?

Uit een onderzoek in het jaar 2000 bleek dat nog maar 30 amoerpanters in leven waren waarvan slechts 6 vrouwtjes. Om uitsterving te voorkomen is de regering van China en Rusland samen met natuurorganisaties aan de slag gegaan. Zo creëerde Rusland het nationaal park luipaardland van maar liefst 647.000 ha. De meerderheid van de luipaarden bevinden zich nu in dit beschermde leefgebied. Daarnaast is er in 2016 een tunnel gebouwd van 575 meter lang om het verkeer uit het gebied te houden.

Uit een onderzoek bleek dat in 2018 het aantal amoerpanters gestegen is naar 103. Deze bevinden zich voornamelijk in Rusland. Maar ook over de grens van China en Noord-Korea zijn ze nog te vinden. Op dit moment zijn er meer dan 300 exemplaren in dierentuinen geplaatst om zo samen met het wild het dier te beschermen. De IUCN status blijft op kritiek staan, maar met deze stappen gaat dit dier wel de goede kant op.

amoerpanter bedreigd

Waarom wordt de amoerpanter bedreigd?

De amoerpanter wordt voornamelijk bedreigd door mensen. Deze jagen op de dieren om van de vacht een jas te maken. Dit is dan ook de grootste reden waarom het dier op uitsterven stond. Het heeft verder namelijk weinig roofdieren die een bedreiging vormen. Alleen in regio’s waar tijgers en luipaarden leven kan er weleens wat voorkomen.

De rivaliteit kan soms hoog oplopen waardoor de dieren elkaar aanvallen. Daarnaast is het leefgebied door de jaren heen steeds kleiner geworden. Ook dit zorgt ervoor dat ze minder voeding binnen kunnen krijgen. En tegelijk minder plek hebben om zich te bewegen. Gelukkig is dit voor een groot deel opgelost door het nationale park. En doordat het dier nu beschermd is, is de jacht naar dit dier ook een stuk minder geworden. Wel blijft bescherming van dit gebied nog steeds een belangrijk onderdeel om dit dier te behouden. En daar wordt dan ook alles aan gedaan.

Gerelateerde artikelen

Leefomgeving
Rusland en China

Gebied
Bossen

Leeftijd
10 - 15 jaar

Voeding
Sikaherten, reeën en knaagdieren

Lengte
90 - 180 cm

Gewicht
25 - 50 kilo

Rijk:         Dieren (Animalia)
Stam:       Chordadieren (Chordata)
Klasse:     Zoogdieren (Mammalia)
Orde:        Roofdieren (Carnivora)
Familie:    Katachtigen (Felidae)
Geslacht:  Panterkatten (Panthera)
Soort:       Amoerpanter

Meest populair