Vogels

Het uiterlijk

Van oceanen tot woestijnen: overal waar je komt kun je vogels tegenkomen. Toch zijn ze allemaal heel verschillend en hebben ze elk hun eigen kleuren en karakters. Dit maakt de dieren ook zo uniek. De vogels zijn net als de zoogdieren warmbloedig. Ze hebben veren en lopen op twee poten. Op een paar uitzonderingen na kunnen ze vliegen. Daarnaast leggen ze allemaal eieren met een harde schaal. En al deze eigenschappen maken dat veel mensen vogels zien als dinosauriërs die gaan vliegen. Dit komt omdat de dinosauriërs ook al deze eigenschappen hadden. Veel wetenschappers denken in drie verschillende mogelijkheden. De dinosauriers zijn gaan vliegen, ze zijn het vliegen verleerd of ze stammen beide af van een tot nu toe onbekende voorouder die ook veren had. Wat het ook is, het blijft bijzonder dat ze zoveel eigenschappen gemeen hebben.

Vogelkenmerken

Vogels hebben verschillende kenmerken die hun onderscheiden van de andere dieren. Hieronder beschrijven we 5 van deze kenmerken.

Ze leggen eieren met een harde schaal

Alle vogels leggen eieren. Hoewel dit niet uniek is bij dieren is het wel iets wat hun specificeert. Zo zijn er ook reptielen, vissen, amfibieën en insecten die eieren leggen. De eieren van vogels hebben een harde schaal die is gemaakt van calcium. Dit is een laag verhard slijm dat helpt om het geheel intact te houden. In het ei haalt de embryo zijn voeding uit de dooier en het eiwit. Zo kan het groeien totdat het klaar is om uit te breken.

Het grootste deel van de vogelsoorten bouwt een nest en broed de eieren hier ook in uit. Zodra de jongen geboren zijn kunnen de vogels ze vanuit hier verzorgen totdat ze klaar zijn om voor zichzelf te zorgen.

Zoals eerder al genoemd zijn er meer dan 10.400 vogelsoorten in de wereld. Zo vind je in Europa meer dan 500 soorten en in Afrika 2300 soorten. In Azië komen er ongeveer 2700 verschillende soorten voor en in Amerika vind je meer dan 4400 soorten. Al deze soorten worden onderverdeeld in groepen. En hierin zie je verschillende opvallende vogelsoorten die we hieronder even kort benoemen.