Chinchilla

De chinchilla (Chinchilla lanigera) is een actief knaagdier dat vaak als huisdier wordt gehouden. Oorspronkelijk komen ze voor in het Andesgebergte in Chili en Peru. Ze hebben een extreem zachte vacht, hebben een lief karakter en zijn daarnaast ook nog eens erg slim. Een mooi dier dus om meer over te weten te komen. In totaal zijn er twee verschillende soorten: de Chinchilla (Chinchilla lanigera) die vaak als huisdier gehouden wordt en de Koningschinchilla (Chinchilla chinchilla). Ze worden ook wel de lange en korte staart chinchilla genoemd en dit is dan ook het grootste verschil tussen de twee.

Chinchilla

Het uiterlijk

De chinchilla is een knaagdier dat vooral bekend staat om zijn zachte, dikke vacht en pluizige staart. Ze hebben een grijze, bruine of zwarte kleur en zijn ongeveer 22 centimeter lang. Met een gewicht tussen de 500 en 800 gram zijn ze wel fors van formaat. Om deze reden worden de dieren ook veel gefokt voor de verkoop van hun pels. De vrouwelijke chinchilla wordt groter dan de mannetjes.

Het gedrag

De chinchilla is een lief, slim en vooral actief nachtdier. Dit betekent dat hij voornamelijk in de nacht actief wordt en overdag slaapt. Rond de zonsondergang en zonsopgang zullen ze het meeste actief zijn. Dit is ook het moment dat ze naar voedsel zullen zoeken en een zandbad nemen. Dit zandbad helpt om hun vacht zacht en olievrij te houden. Ze zullen zichzelf niet wassen in water aangezien dit ervoor zorgt dat hun vacht klit en het geen olie meer opneemt.

In het wild slapen ze ’s nachts in een hol. Hier is het lekker koel en kunnen ze zichzelf beschermen tegen roofdieren. Doordat ze de voorkeur geven aan koelere temperaturen zullen ze ook proberen de hitte te vermijden. De chinchilla’s zijn groepsdieren. Zodra je ze dus als huisdier neemt is het ook verstandig om ze in groepen te houden. Mocht je geen jongen willen hebben kun je alleen mannetjes of vrouwtjes houden. Je kunt beter niet meerdere mannetjes bij één vrouwtje zetten aangezien dit tot ruzie leidt.

Chinchilla kopen

Wat eet de chinchilla?

De chinchilla is een echte vegetariër die ook niet zomaar alles kan eten. Zodra je ze dus als huisdier houdt is het belangrijk dat je goed op hun voeding let. Het beste kun je dan voedselkorrels kopen die speciaal voor hun bedoeld zijn. Van oorsprong eten ze voornamelijk dorre grassen, kruiden en struiken. Hierdoor vinden ze het ook fijn als je wat hooi geeft. Dit in combinatie met de korrels zal hun hele dieet bevatten. Het dier houdt, net als elk ander dier van een lekkernij. Maar bij de chinchilla moet je uitkijken met suiker en vet. Zodra ze hier teveel van binnenkrijgen, krijgen ze spijsverteringsproblemen. En dat moet je uiteraard zoveel mogelijk voorkomen.

Mocht je de dieren willen verwennen kun je zaden, noten, paardenbloembladeren of gedroogd fruit geven. Daarnaast is het goed om een zoutblok samen met wat water in hun kooi te leggen zodat ze de essentiële mineralen binnen krijgen. Sta niet raar te kijken als ze hun eigen uitwerpselen eten. Ook hier zitten vitamines in die ze in hun dieet goed kunnen gebruiken. Om die reden eten ze dit ook af en toe weleens. Toch bestaat hun grootste hoeveelheid eten uit hooi, waarbij de voorkeur uitgaat naar speciale voedselkorrels die voor deze dieren zijn gemaakt.

Hoe oud wordt een chinchilla?

Een chinchilla kan in het wild 8 tot 10 jaar oud worden. Maar wanneer je het als huisdier de juiste voeding geeft en goed verzorgt kan het maar liefst 20 jaar oud worden. Dit is ook één van de redenen waarom dit dier zo populair is als huisdier. De grootste reden dat ze als huisdier langer overleven is omdat ze niet zo makkelijk een prooi worden. Wilde katten en vossen zijn namelijk dol op deze dieren en ook de jacht op hun pels blijft ook vandaag de dag nog steeds een bedreiging. Door goed op de voeding te letten en de chinchilla alles te geven wat het nodig heeft weet je zeker dat je nog vele jaren van het dier kunt genieten.

Gezondheidsproblemen en ziektes

Hoe oud wordt een chinchillaDe grootste gezondheidsproblemen van de chinchilla ontstaan door verkeerde voeding. Zodra ze een goed, uitgebalanceerd dieet krijgen en in een schone leefomgeving leven zullen ze niet heel snel ziek worden. Wanneer de dieren zich niet lekker voelen zullen ze vaak stoppen met eten. Hierdoor zal het snel afvallen en in levensgevaar komen. Dit is dan ook de grootste doodsoorzaak van de chinchilla.

Net als andere knaagdieren heeft dit dier tanden die altijd door zullen groeien. Naarmate ze groter worden kan het zijn dat ze een infectie veroorzaken of het eten van voedsel moeilijker maken. Door af en toe hun tanden te controleren of naar de dierenarts te gaan kun je dit probleem al grotendeels voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat er altijd hooi in het hok ligt zodat ze hier op kunnen kauwen. Doordat de chinchilla kwetsbaar is, heeft het veel verzorging nodig. Mocht je dit liever niet zelf willen doen, is dit geen enkel probleem. Zorg dat er in de kooi een zandbak ligt en hij zal zelf zorgen dat zijn pels schoon blijft.

Zijn chinchilla’s gevaarlijk en bijten ze?

Een chinchilla is niet gevaarlijk, maar zodra het zich bedreigd voelt zal het zeker van zich afbijten. Dit kunnen ze echter ook doen als ze blij zijn of wanneer ze net jongen hebben gehad. Gelukkig valt de beet mee en zal je vinger niet zo snel bloeden. Toch is het wel verstandig om de dieren te trainen dat ze dat niet mogen doen. Doordat de chinchilla zo slim is kun je dit net als bij een hond afleren door een kleine tik op het hoofd te geven. Naarmate je dit een aantal keren hebt gedaan zul je merken dat het dier zal stoppen met bijten. Over het algemeen is deze diersoort erg lief en zolang jij er goed op past zullen ze zich ook zo blijven gedragen.

Baby Chinchilla

Chinchilla als huisdier kopen

Mocht het je leuk lijken om een chinchilla als huisdier te kopen kun je terecht bij een fokker, dierenwinkel of bij een asiel. Hier weet je gelijk ook zeker dat je een legale variant koopt, de Chinchilla lanigera. Zelf in het wild vangen is helaas niet mogelijk, dit is bij wet verboden. En ook importeren vanuit een ander land is geen optie. Dit komt allemaal aangezien deze dieren een UICN status van bedreigd hebben. De enige mogelijkheid om dit dier op een legale manier te krijgen is dus via een dierenwinkel of fokker.

Kooi en activiteiten

De chinchilla houdt van avonturen. Zo is het lekker actief aan het klimmen en klauteren. Deze activiteiten kan het dan ook goed gebruiken, dus het is zeker goed om ook wat attributen in de kooi te leggen. Denk hier bijvoorbeeld aan een oefenwiel, tunnel en schuilplaatsen. Daarnaast moet er uiteraard een voederbak en waterfles in zitten. De kooi zelf moet minimaal 35 centimeter hoog en diep zijn en ongeveer 50 centimeter breed. Zo heeft het genoeg ruimte om te spelen en te slapen. Om de leefomgeving optimaal te houden is het verstandig om de kooi één keer per week schoon te maken.

Vorig artikel
Volgend artikel
Gerelateerde artikelen

Leefomgeving
Chili en Peru

Gebied
Andesgebergte

Leeftijd
8 - 20 jaar

Voeding
Dorre grassen, kruiden en struiken

Lengte
22 cm

Gewicht
500 - 800 gr

Rijk:         Dieren (Animalia)
Stam:       Chordadieren (Chordata)
Klasse:     Zoogdieren (Mammalia)
Orde:        Knaagdieren (Rodentia)
Familie:    Wolmuizen (Chinchillidae)
Geslacht:  Chinchilla

Meest populair