HomeDierenVissenRode vlagbaars

Rode vlagbaars

De rode vlagbaars (Pseudanthias squamipinnis) is een straalvinnige vis die van oorsprong voorkomt in de Rode zee, Perzische Golf en de Grote en Indische Oceaan. Het zijn kleine, kleurrijke vissen die behoren tot de onderfamilie Anthiadinae. In het Engels worden ze ook wel Sea Goldie genoemd aangezien ze een gouden kleur hebben. Wanneer je weleens gedoken hebt in de Indische en grote oceaan komen ze je vast bekend voor. Maar ze zijn ook geschikt voor een aquarium. Makkelijk is dit alleen niet, aangezien ze wat lastiger aan droogvoer kunnen wennen.

Rode vlagbaars

Het uiterlijk

De mannetjes hebben een paarsrode kleur en een derde straal van de rugvin. Deze ziet er uit als een vlag waar de Nederlandse naam dan ook vandaan komt. Daarnaast hebben ze een rode borstvin. De Engelse naam, Sea Goldie komt juist van het vrouwtje af. Deze hebben een mooie gouden kleur waardoor ze bij de 10 mooiste kleurrijke vissen behoren. De Midaskamtandslijmvis (Ecsenius Midas), oftewel de Midas blenny, gaat ook door een fase van deze gele kleur heen. Hiermee is het een soort van kopie van de rode vlagbaars.

De rode vlagbaars heeft een gemiddelde lengte van 12 cm. De mannetjes kunnen 15 cm worden terwijl de vrouwtjes vaak 7 cm worden. Elk van deze vissen wordt als vrouwtje geboren. Naarmate ze groter worden kunnen ze zelf bepalen wanneer ze van geslacht veranderen. Meer hierover lees je in het kopje voortplanting.

Leefomgeving

De rode vlagbaars leeft voornamelijk in het westelijke deel van de Indische oceaan. Hier zoekt het de koraalrotsen in heldere lagunes. Ook de steile hellingen tot een diepte van 35 meter zijn erg populair. Ze zwemmen hier niet alleen, ook de Chromis diademata kun je hier vinden. Deze samen zwemmen hier vaak in grote scholen boven het rif rond.

Ze houden van de tropische wateren met een temperatuur tussen de 22 en 28 graden. Hier kunnen ze leven tussen de 0 en 55 meter, maar vaak vind je ze tussen een diepte van 5 tot 35 meter. Ze zijn eigenlijk altijd in grote groepen waardoor je ze bij het snorkelen ook niet snel zult missen.

Pseudanthias squamipinnis

Het gedrag

De rode vlagbaars eet voornamelijk zoöplankton. Dit zijn kleine dierlijke organismen die in het water zweven of drijven. Het bijzondere aan de dieren is dat ze hun geslacht kunnen veranderen. Zo heeft een mannetje vaak 5 tot 10 vrouwtjes waar hij mee samen leeft. Zodra het mannetje sterft zal één van de vrouwtjes zijn taak overnemen. Er vind dan een geslachtsverandering plaats en de andere vrouwtjes zullen dan het nieuwe mannetje volgen. De kleinere vrouwtjes zullen niet eerder van geslacht veranderen totdat ze wat groter zijn om zo ook wat dominantie in hun nieuwe geslacht te kunnen tonen.

Wat eet een rode vlagbaars?

Een rode vlagbaars is normaal gezien een vleeseter. Ze eten voornamelijk zoöplankton dicht bij het rif. Hier is het actief aanwezig en kan het ook relatief agressief reageren. Naast plankton eet het ook algen bij het koraal. Vergeleken met andere vissen eet het veel. Dit aangezien het door zijn actieve houding ook veel energie verliest. Wanneer je deze vis in een aquarium wil houden zul je hier dan ook rekening mee moeten houden.

In een aquarium eet het dier ook het liefst levende organismen. Maar ze kunnen wel wennen aan ander voedsel. Dit is niet heel makkelijk, vandaar ook dat deze vissen niet voor beginners aangeraden worden. Als vervanging kun je bevroren eten proberen of droge voeding.

Voortplanting

Het paaien, zoals de eiafzetting en paring bij beenvissen heet, vindt voornamelijk in de maanden december en februari plaats en gebeurt voornamelijk bij zonsondergang. Hierbij vind de paring en eiafzetting plaats. De jonge vissen worden allemaal als vrouwtje geboren en kunnen zelf bepalen wanneer ze dit veranderen. Hoe groter het mannetje, hoe groter zijn territorium zal zijn en hoe meer vrouwen het ook zal aantrekken. De concurrentie van deze dieren is groot waardoor hij zijn territorium ook moet verdedigen tegen andere mannetjes. Doet hij dit goed? Dan kan hij in zijn eentje miljoenen eieren bevruchten.

Rode vlagbaars aquarium

Rode vlagbaars in aquarium

Aangezien een rode vlagbaars heel kieskeurig is in voeding, is het een lastiger dier om in een aquarium te houden. Wel is het één van de beter houdbare Anthias soorten. Wanneer je ze koopt heb je minimaal een school van 5 nodig. Elk van hun wordt als vrouwtje geboren en het is dan ook het beste om ze als vrouwtje te plaatsen. Ze bepalen dan zelf wie de dominantste van het paar is. Deze zal dan in een man veranderen. Qua aquarium heb je een middelgroot tot groot aquarium nodig. Het zijn namelijk actieve dieren die echt veel ruimte nodig hebben.

Om ze in goede conditie te houden is het nodig om meerdere keren per dag te voeden. Het kan zijn dat ze geen droge voeding eten waardoor het houden van deze vissen wat lastiger wordt. Maar mocht je het een keer willen uitproberen kun je uiteraard altijd advies inwinnen bij een aquarium viszaak. Voor de rode vlagbaars is een temperatuur tussen de 23 en 26 graden geschikt. De aanbevolen pH-waarde ligt tussen de 8 en 8.3. Dit zijn de waardes waar zeevissen aan gewend zijn.

Gerelateerde artikelen

Leefomgeving
Grote en Indische Oceaan

Gebied
Koraalrotsen in heldere lagunes

Leeftijd
Onbekend

Voeding
Zoöplankton en algen

Lengte
12 centimeter

Gewicht
Onbekend

Rijk:         Dieren (Animalia)
Stam:       Chordadieren (Chordata)
Klasse:     Straalvinnigen (Actinopterygii)
Orde:        Baarsachtigen ( Perciformes)
Familie:    Zaag- of zeebaarzen ( Serranidae)
Soort:       Rode vlagbaars

Meest populair