Barracuda

De barracuda (Sphyraenidae), of in het kort cuda, is een grote straalvinnige vis die bekend staat om zijn woeste uitstraling. Het zijn zoutwater vissen die voornamelijk in de tropische en subtropische oceaan een leven. Ze hebben een grote onderkaak en dus scherpe tanden. Dit hebben ze ook nodig aangezien ze echte carnivoren zijn. Het behoort tot het geslacht Sphyraena, het enige geslacht in de familie van barracuda’s. In dit geslacht vind je 28 soorten, waaronder de grote barracuda en de sneesnoek.

Barracuda

Het uiterlijk

De barracuda heeft een angstaanjagende uitstraling. Het heeft een gemiddelde lengte van 1,4 meter en kan maar liefst 2 meter lang worden. Ze hebben een lang, dun lichaam met een zilveren kleur. De jongere dieren kunnen wel een andere kleur hebben. Zo kunnen ze zich in de rotsen en het zand verbergen voor andere roofdieren.

In totaal zijn er 28 soorten barracuda’s. Al deze verschillende soorten hebben uiteraard wel wat verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld soorten met vlekken en strepen. Maar over het algemeen hebben ze wel allemaal dezelfde uitstraling. Ze hebben een gemiddeld gewicht van 5 kilo en een puntige onderkaak. De mond steekt altijd een beetje uit en bevat allemaal kleine tanden. Deze zijn gebouwd om hun prooi te verscheuren, maar worden ook zeker gebruikt om hun prooi vast te houden.

Het gedrag

De meeste volwassen barracuda’s leven alleen. Dit is ook prima te doen aangezien ze door hun lengte niet snel worden aangevallen door roofdieren. Bij de jonge dieren en kleinere varianten is dit wel wat anders waardoor deze juist wel bij elkaar blijven. Deze scholen kunnen maar liefst 100 jonge vissen bevatten. Doordat deze dieren bij elkaar blijven en goed samenwerken kunnen ze elkaar beschermen tegen de grootste roofdieren. De barracuda is agressief en gaat een gevecht ook niet uit de weg. Zo kan het zijn dat een ander dier achter een prooi gaat en de barracuda ermee weg zwemt.

Bij het jagen gebruiken ze voornamelijk hun ogen. Hun andere zintuigen worden uiteraard ook ingezet, maar tijdens het jagen letten ze voornamelijk op glimmende onderdelen. Om die reden wordt er ook weleens een zwemmer of surfer gebeten. Gelukkig komt dit niet al te vaak voor aangezien de dieren de mens het liefst vermijden. Maar dit is wel de reden dat deze soort in sommige omgevingen net zo berucht is als haaien. Je vind deze dieren over de hele wereld waar ze voornamelijk in de tropische en subtropische oceanen leven. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de Golf van Mexico, de Rode Zee, Caribische Zee en de Atlantische Oceaan.

Barracuda vis

Wat eten Barracuda vissen?

Barracuda vissen zijn carnivoren die in de nacht op hun prooi jagen. Ze leven aan het wateroppervlak in de buurt van koraalriffen en zeegrassen. Hier proberen ze andere dieren te verrassen door op hoge snelheid op hun af te zwemmen. Met een snelheid van maar liefst 43 km/uur jagen ze voornamelijk op vissen. Hun dieet is vrij divers. Zo eten ze kleine tonijnen, harders, haringen, snappers, grunts, ansjovis en ga zo maar door. Met hun sterke kaak bijten ze in het dier om er daarna brokken van af te scheuren. Op deze manier kunnen ze ook dieren van hun eigen grootte als voedsel consumeren.

Roofdieren en bedreigingen

De barracuda is in veel landen een vis waar mensen bang van worden. Dit komt niet alleen door zijn uitstraling, maar ook zijn agressieve gedrag. Zo valt deze vaak sneller aan dan een haai en daarom wordt men hier ook banger van. Toch zijn er wel roofdieren die op deze vissen jagen. Voornamelijk orka’s, haaien, de goliath tandbaars en dolfijnen eten de barracuda. Dit zijn ook dieren die evenveel kracht en snelheid hebben als deze soort. Wanneer het dier groter wordt zal het uiteraard minder vaak aangevallen worden.

Hoewel veel mensen bang zijn voor deze vissoort, zijn er genoeg sportvissers die op dit dier jagen. Het is een actief dier die wel tegen een stootje kan. En om de barracuda binnen te hengelen moet je ook wel wat moeite doen. Maar aangezien deze vissen vaak wel terug worden gezet is dit niet een heel groot gevaar. Bij de visvangst kan het wel mee gevangen worden. Maar ook dit zorgt er niet voor dat de dieren in de gevarenzone komen. De dieren worden vandaag de dag dus ook niet bedreigd.

Sphyraenidae

Kun je barracuda vis eten?

Door sportvissers wordt er veel op de barracuda gejaagd. Het is een groot dier die maar liefst 2 meter kan worden. Vooral de uitdaging om deze vis binnen te halen maakt deze soort zo populair onder de vissers. Maar toch vind je het dier niet in de supermarkt of winkel terug. Kun je barracuda vis wel gewoon eten?

De grootste reden dat je de dieren niet in de supermarkt ziet liggen is omdat deze mogelijk giftig is. Deze vis eet namelijk andere vissen die algen eten. En in deze algen zitten in sommige gebieden vergif waar mensen ernstig ziek van kunnen worden. Het is dus wel eetbaar, maar het is beter om deze vis niet te eten om mogelijke problemen te voorkomen. In sommige landen wordt het wel geserveerd, uiteraard zorgt men er dan wel voor dat de dieren goed eetbaar zijn. De smaak is te vergelijken met tonijn en heeft geen sterke nasmaak.

Voortplanting

Over de voortplanting van de barracuda is niet heel veel bekend, vooral over de periode zijn nog wel wat vragen. Zo wordt er verwacht dat de vissen tussen april en oktober paaien of hun eieren vrijgeven. De vrouwtjes kunnen maar liefst 5000 tot 30.000 eieren per keer vrijgeven die de mannetjes bevruchten. Hoewel er zoveel eieren worden gelegd, blijven er erg weinig over. Dit komt doordat de eieren zo klein zijn dat andere vissen het opeten. Maar door zoveel eieren tegelijk los te laten heb je een grotere kans dat er een paar bevrucht raken en uitkomen.

Zodra de eieren bevrucht zijn drijven ze in het open water. Hier blijven ze drijven tot ze uitkomen. De larven zoeken daarna een schuilplaats om daar langzaam uit te groeien tot een volwassen barracuda. De dieren hebben een gemiddelde leeftijd van 14 jaar en kunnen in deze tijd uitgroeien tot een lengte van maar liefst 2 meter.

Vorig artikel
Volgend artikel
Gerelateerde artikelen

Leefomgeving
Golf van Mexico, Rode Zee, Caribische Zee en Atl. Oceaan

Gebied
Tropische en subtropische oceaan

Leeftijd
14 jaar

Voeding
Tonijnen, haringen, ansjovis

Lengte
1,4 - 2 meter

Gewicht
5 kilo

Rijk:         Dieren (Animalia)
Stam:       Chordadieren (Chordata)
Klasse:     Straalvinnigen (Actinopterygii)
Orde:        Baarsachtigen (Perciformes)
Familie:    Barracuda (Sphyraenidae)

Meest populair