HomeUitgestorven dierenAtlasbeer: de uitgestorven Afrikaanse beer

Atlasbeer: de uitgestorven Afrikaanse beer

De atlasbeer (Ursus arctos crowtheri), of in het Engels Atlas bear, is een uitgestorven ondersoort van de bruine beer. Door sommigen wetenschappers is dit dier geclassificeerd als een aparte soort. Het is de enige inheemse beer van Afrika die tot in de moderne tijd heeft geleefd. Om deze reden heeft het ook wel de bijnaam Afrikaanse beer.

Atlas bear

Leefomgeving

De atlasbeer woonde in en rond het Atlasgebergte in de gebieden van Marokko en Libië. Aangezien het al lange tijd niet gezien is verwacht men dat het uitgestorven is. Het was een bruin, zwarte beer met een roodachtige oranje vacht op de buik. Deze vacht op de buik was ongeveer 100-130 mm lang. Op de snuit dat het een witte vlek. Deze snuit was net als de klauwen kleiner dan de Amerikaanse zwarte beer. Toch was het lichaam steviger en dikker.

Met een lengte van 2,5 tot 3 meter en een gemiddeld gewicht van 400 kilo was het zeker geen kleine beer. Het was een sterke variant die veel is ingezet in arena gevechten. In het wild kon het ongeveer 30 jaar oud worden. Maar door de jagers en andere gevaren kwam dit de laatste jaren van dit dier weinig voor.

Het dieet

Uit onderzoek is gebleken dat de atlasbeer voornamelijk een herbivoor was. Het voedde zich met de voedzame delen van de planten in de omgeving. Je kunt hierbij denken aan wortels, noten en eikels. Hoewel de meeste beren echte alleseters zijn en dus zowel vlees als plantaardig voedsel eten is er van dit dier alleen bekend dat hij vooral onderdelen van planten at. Toch gaat men ervan uit dat het in die tijd ook vlees at.

Voortplanting

De voortplanting van de atlasbeer is te vergelijken met de bruine beer. De paartijd was in de lente van mei tot juli. De moeder baarde 2-3 welpen die vanaf de geboorte geen haar hadden. Ook hadden ze geen tanden en waren ze blind. Tot de vroege zomer leefde ze van moedermelk. Vanaf dat moment hadden ze genoeg gewicht om zichzelf voort te bewegen. De jongen van het dier bleven ongeveer 2 tot 4 jaar bij de moeder. In deze tijd leerde ze jagen en kregen ze de vaardigheden om zichzelf bij gevaar te verdedigen. Wanneer het dier volwassen was geworden ging het solitair leven. Hierin had elk mannetje zijn eigen territorium. Alleen tijdens het paarseizoen kwamen de dieren bij elkaar om daarna weer hun eigen leven te leiden.

Hoe is de atlasbeer uitgestorven?

Zoals met veel dieren is ook de Atlasbeer uitgestorven door mensen. In de omgeving werd namelijk veel gejaagd. Zo plaatste men vallen om de beer te vangen. Werd het dier gevangen om te vechten in gladiatorenarena’s. In de arena waren criminelen die op deze manier gestraft werden. Maar uiteraard overleefde de beer deze gevechten niet altijd.

AtlasbeerIn Romeinse mozaïeken beelden zie je ook beren staan die veel op de atlasbeer lijken. Toch zijn ze niet uitgestorven in de Romeinse tijd. In 1830 had de koning van Marokko in ieder geval nog een atmosfeer in gevangenschap. Daarnaast heeft hij in een dier cadeau gedaan aan de dierentuin van Marseille.

Er wordt verwacht dat de laatste Atlas weer in 1870 gedood is door jagers. Ondanks dit zeggen mensen in deze omgeving wel dat ze af en toe beren zien. Maar dit kan ook de Nandi beer (Nandi bear) zijn die hier volgens mythes ook moet leven. Helaas is ook hier geen wetenschappelijk bewijs van dat deze beer bestaat. Vandaar ook dat de Atlas bij een officieel sinds de 19e eeuw geregistreerd staat als uitgestorven.

Atlasbeer weetjes

  • De Atlasbeer was de enige inheemse beer van Afrika die tot in de moderne tijd overleefde.
  • De Atlasbeer was geen goede boomklimmer.
  • Veel mensen geloven dat ze herbivoor waren.
Vorig artikel
Volgend artikel
Gerelateerde artikelen

Leefomgeving
Afrika

Gebied
Atlasgebergte

Leeftijd
30 jaar

Voeding
Wortels, noten en eikels

Lengte
2,5 - 3 meter

Gewicht
400 kg

Rijk:         Dieren (Animalia)
Stam:       Chordadieren (Chordata)
Klasse:     Zoogdieren (Mammalia)
Orde:        Roofdieren (Carnivora)
Familie:    Beren (Ursidae)
Soort:       Atlasbeer (Ursus arctos crowtheri)

Meest populair