De barramundi (Lates calcarifer), ook wel Aziatische zeebaars genoemd, is een straalvinnige vis in de familie reuzenbaarzen (Latidae). De naam is afgeleid van de Aboriginal taal en heeft de betekenis grote schubben. Je kunt ze vinden in de Indo-West-Pacific. Hier zijn ze wijd verspreid in de regio van Zuid-Aziƫ, Papoea-Nieuw-Guinea en Noord-Australiƫ.
Inhoudsopgave
Het uiterlijk
De barramundi heeft een langwerpige lichaamsvorm met een grote, schuine mond. Het kan 2 meter lang worden en weegt ongeveer 60 kilo. De gemiddelde lengte ligt wel beduidend lager, namelijk op 0,6 tot 1,2 meter. De bovenkaak strekt zich uit tot achter de ogen en ze hebben een lange, holle kop. Vaak hebben ze een olijfgroen of zilverkleurige kleur. Maar toch kan dit veel variƫren aangezien ze zichzelf in hun omgeving camoufleren. De dieren hebben, zoals de naam al zegt, grote zilveren schubben die afhankelijk van de omgeving lichter of donkerder kunnen worden. Deze schubben hebben stekelige, gekartelde randen en hebben een sterke hechting.
Leefomgeving
De barramundi leeft zowel in zoet, brak als zout water. Je vind het voornamelijk in de tropische wateren in de Grote en Indische oceaan. Hier leeft het op een diepte van 10 tot 40 meter. Het gebied bestaat voornamelijk uit de kustwateren, lagunes en rivieren waar het water een temperatuur heeft van 26 tot 30 graden. Ze zullen niet veel van locaties migreren. Ze blijven voornamelijk in de omgeving waar ze geboren zijn. In dit gebied kunnen ze een leeftijd bereiken van 20 jaar.
Wat eet de barramundi vis?
De barramundi worden beschouwd als opportunistische roofdieren. Dit betekent dat wanneer ze de kans krijgen om iets te pakken, ze dit ook zullen doen. Daarnaast hebben ze een sterk voedingsreflex waardoor ze alles wat klein genoeg is om in te slikken ook zullen pakken. Dit kan ook betekenen dat de volwassen dieren hun eigen jongen opeten. De jonge barramundi eet voornamelijk kleine organismen zoals zoƶplankton. De volwassen dieren richten zich meer op de schaal- en weekdieren. Daarnaast eet het af en toe kleine vissen waaronder dus ook zijn eigen soort.
Roofdieren en bedreigingen
Doordat de barramundi breed verspreid is over de Indo-Pacific regio, heeft het ook veel verschillende dieren die ook een breed scala aan dieren wat het eet. Zo is het een favoriet van de zoutwaterkrokodil.
Het dier is voor de visserij van groot commercieel belang. Hierdoor wordt er in de visserij veel op gejaagd. Dit is niet alleen om het witte vlees dat relatief weinig graten bevat. Maar ook is het dier erg populair in aquaria. Vaak worden ze voor het laatste wel gekweekt en hebben ze hier in het wild dus weinig last van. De kweek wordt gedaan door middel van aquacultuur. Deze kweek komt in vele landen voor, waaronder ook in Nederland.
Barramundi vis eten: hoe smaakt het?
De barramundi vis lijkt veel op de victoriabaarsfilet, maar heeft een veel betere smaak. Het heeft de structuur van een zeebaars en is wit van kleur. Het vruchtvlees is schilferig en het heeft een milde smaak. Je kunt het zowel frituren, roerbakken als koken. Hierbij wordt het vaak gebakken met limoen en knoflook of citroengras. In Nederland is de vis minder goed te vinden. Dit komt voornamelijk doordat we hier vooral lokale vis eten. Deze vissoort komt voornamelijk voor in de Grote en Indische oceaan. Daarom zul je het niet zo snel in de lokale supermarkt vinden.
De barramundi vis wordt in veel culturen gegeten. Zo is het in AustraliĆ« zo populair dat het daar ook veel wordt geĆÆmporteerd. Dat is best bijzonder aangezien het veel in hun eigen water voorkomt. Bij de Bengaalse cultuur wordt het voornamelijk geserveerd bij feesten en partijen. Zo zie je het vaak terug bij huwelijken en evenementen. Ook in andere landen blijft de vis erg populair. In de Thaise keuken is het de meest populaire vis en eten ze het voornamelijk met limoen en knoflook. Ook kan je het bij veel restaurants gefrituurd en geroerbakt kopen.
Recreatief vissen
De barramundi is erg populair bij vissers en sportvissers. Dit komt door hun goede vechtvermogen. Vaste netten kunnen ze goed vermijden waardoor het echt gevangen moet worden met een hengel. Dit is een grote uitdaging waardoor veel vissers echt de tijd nemen om specifiek op deze soort te vissen. Uiteraard worden de vissen in de meeste gevallen na de vangst gewoon weer teruggelegd waardoor het geen grote impact heeft op de vis en de leefomgeving.
Commerciƫle visserij
Ook is deze vis voor commercieel belang erg belangrijk. Zo wordt er in Australiƫ jaarlijks meer dan 4000 ton aan vis geproduceerd. Dit is echt niet meer alleen in de wilde visserij. Op vele plaatsen vind je vis boerderijen waar de dieren tussen de 12 en 24 maanden grootgebracht worden. Ook in de Verenigde Staten, Vietnam, Thailand en nog vele andere landen vind je deze manier van werken terug.
Barramundi in aquarium
De jongeren van de barramundi worden ook veel als aquariumvis gehouden.Ā Maar op den duur zal ook deze vis groter worden. Daarom wordt het ook aangeraden om deze vis alleen in een groot aquarium te doen waar het dier genoeg ruimte heeft. Het kan zomaar zijn dat je bij een restaurant of bedrijf bent waar ze een grote visbak hebben waarin je deze dieren tegenkomt.
De barramundi heeft een grote tank nodig met een langzame waterstroom die continue doorstroomt. Hierbij wordt een tank van 500 liter of groter aangeraden. Daarnaast moet de temperatuur redelijk constant blijven om hun leefcomfort zo goed mogelijk te houden. Of het water nu helder of troebel is maakt voor hen niet uit. Wel vinden ze het fijn als er rotsrichels, drijfhout of andere attributen in de bak liggen. De dieren zijn niet agressief, wel kan hun voedingsreflex plotseling gebeuren. Hierdoor is het beter om geen andere dieren erbij te voegen die klein genoeg zijn om ingeslikt te worden.
Barramundi weetjes
- De naam van de vis komt uit de Australische Aboriginal taal en heeft de betekenis grote schubben.
- Het geslacht van de barramundi vissen wordt vaak bepaald door de leeftijd. Zo worden de jongen vaak als man geboren. Naarmate ze ouder worden zullen ze vrouwelijk worden.
- Het is een populaire vis om te eten. Tegelijk is het ook populair onder de vissers en sportvissers en houden veel mensen het in een aquarium.