HomeDierenZoogdierenSumatraanse olifant

Sumatraanse olifant

De Sumatraanse olifant (Elephas maximus sumatranus) is de kleinste ondersoort van de Aziatische olifant. Ze leven op het eiland Sumatra: één van de Soenda-eilanden in Indonesië. Met een hoogte van 2 tot 3 meter behoren ze tot één van de grootste zoogdieren op het land. Ze leven voornamelijk in kuddes in regenwouden en tropische bossen. Hierin geven ze de voorkeur aan vlakke gebieden. Hier hebben ze veel land nodig om te overleven. In het wild kan het maar liefst 60 jaar oud worden en in de dierentuin zelfs 80 jaar. In dit artikel gaan we kijken naar de feiten en weetjes over de Sumatraanse olifant.

Sumatraanse olifant

Sumatraanse olifant weetjes

Hoewel je vast weleens in een animatiefilm een olifant hebt zien springen, kunnen deze dieren dat helaas in het echt niet. Doordat ze zo zwaar zijn kunnen ze geen activiteiten doen waarbij alle vier de poten tegelijk van de grond zijn. Twee poten gaat uiteraard wel, maar springen zullen ze zelfs met gevaar niet doen. Ondanks hun gewicht kunnen ze wel heel hard rennen. Op topsnelheid halen ze maar liefst 44 km/u. De Sumatraanse olifant heeft 20 paar ribben terwijl andere soorten er 19 hebben. Het vrouwtje heeft bijna nooit slagtanden. Mochten ze dit wel hebben zijn ze vaak verborgen of erg klein aanwezig. Olifanten zijn van nature erg sociaal en zien naar elkaar om. Wanneer een dier dood gaat zullen ze dan ook echt de tijd nemen om te rouwen. Erg bijzonder, aangezien je dit niet veel terugziet bij andere diersoorten.

Het uiterlijk

Sumatraanse olifanten zijn grijs van kleur en hebben weinig pigmentvlekken. En dat komt goed uit, want zo kunnen ze zich goed camoufleren in hun omgeving. Ze hebben in vergelijking met de Afrikaanse olifanten kleine oren. Ook zijn hun slagtanden wat kleiner en hebben ze een lange slurf. Deze slurf wordt voornamelijk gebruikt om water in hun mond te gieten. Daarnaast kunnen ze erdoor ruiken, zichzelf douchen en dingen oppakken.

De huid van de olifant lijkt een beetje op leer en voelt glad aan. Het is op sommige plaatsen wel 3,5 centimeter dik. Toch kan het erg gevoelig zijn. Het dier heeft bijna geen haar en weegt tussen de 2000 en 4000 kilo. In het wild leeft de Sumatraanse olifant ongeveer 60 tot 70 jaar. In gevangenschap leven ze vaak net wat langer. Hier kunnen ze 75 jaar oud worden.

Sumatraanse olifant weetjes

De slurf

De slurf van de olifant wordt bij elke soort voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo zuigen ze water omhoog om het in hun mond te gieten of hunzelf mee af te spoelen. Ook zie je ze weleens een boom of tak verslepen die in de weg ligt. De slurf van de Sumatraanse olifant heeft meer dan 60.000 spieren. Door deze spieren hebben ze de controle om zowel lichte als zware onderwerpen te tillen. Met precisie kunnen ze bepalen wat ze hiermee willen doen. Meer dan 300 kilo tillen is door deze spieren geen enkel probleem. Toch is deze krachtpatser niet alleen bedoeld voor eten, drinken en verslepen. Ze communiceren met andere dieren door een trompetgeluid te maken. Daarnaast halen ze adem door de slurf en kunnen ze zich hiermee douchen.

Wat eten Sumatraanse olifanten?

Sumatraanse olifanten zijn net als andere soortgelijke soorten herbivoren. Hierdoor bestaat hun dieet voornamelijk uit bladeren, gras en fruit. Wanneer ze echt honger hebben zullen ze ook schors en zaden eten om genoeg voeding binnen te krijgen. Ze zijn niet heel kieskeurig in wat ze eten. Zo eten ze meer dan 100 verschillende soorten planten. Over een dag eten ze rond de 150 kilo en drinken ze ongeveer 200 liter. Om deze grote aantallen te halen besteden ze het grootste deel van de dag aan het voeden van zichzelf en de jongen.

De voortplanting

Volwassen mannelijke Sumatraanse olifanten, ook wel stieren of bul genoemd, hebben een hoog testosteronniveau. Hierdoor willen ze graag met een vrouwtje, dat koe wordt genoemd, paren. In deze tijd zullen ze dan ook agressiever reageren en andere dieren op afstand houden. Zo trekken ze de aandacht van het vrouwtje. Wanneer de paartijd succesvol is wordt er na 18 tot 22 maanden een kalf geboren. Dit is hoe een jong van een olifant heet.

Meestal bevallen de Sumatraanse olifanten van één kalf per keer. In sommige gevallen wordt er een tweeling geboren. De bevalling gaat overigens erg snel. Vaak is het kalf in 10 seconde al geboren en na 10 tot 20 minuten kunnen ze al lopen. De baby Sumatraanse olifant is uiteraard nog erg klein. Maar het heeft bij de geboorte vaak al een gewicht tussen de 90 en 100 kg. Zodra het geboren is blijft het ongeveer 5 jaar bij de moeder. Hier leeft het tot één jaar oud van moedermelk waarna het overgaat op gras en bladeren. In deze tijd leert het voor zichzelf te zorgen. Zo krijgt het niet alleen tips mee voor het eten, maar ook levenstips om zichzelf te verdedigen. De mannetjes zullen na deze 5 jaar vaak vertrekken. De vrouwtjes blijven meestal wel bij hun eigen kudde.

Baby Sumatraanse olifant

Bedreigingen Sumatraanse olifant

Doordat olifanten zo groot zijn hebben ze weinig roofdieren die op hun jagen. Jonge olifanten worden soms wel aangevallen door de Sumatraanse tijger. Voornamelijk als ze afdwalen kunnen ze wel een prooi worden. Maar over het algemeen blijven stropers de grootste bedreiging. Ook op de Sumatraanse olifant jagen stropers om hun ivoren slagtanden. Uiteraard is dit verboden, maar toch blijft het gevaar reëel. Daarnaast hebben deze dieren last van ontbossing dat plaatsvindt voor het bouwen van palmolie en landbouw.

Hoe kleiner hun leefgebied wordt, hoe minder ze rond kunnen trekken. En dat maakt dat de Sumatraanse olifant ernstig bedreigd is. Het wereldnatuurfonds doet er alles aan om de dieren in leven te houden. Uit onderzoek is gebleken dat er minder dan 2000 Sumatraanse olifanten in het wild leven. En dat maakt ook dat de zorgen groot zijn. Als er niks gedaan wordt is de verwachting dat ze binnen 30 jaar uitsterven. En dat zou natuurlijk zonde zijn van dit prachtige dier.

Sumatraanse olifant weetjes

  • Elephas maximus sumatranusDe Sumatraanse olifant kan niet springen. Olifanten zijn namelijk te zwaar. Voor alle activiteiten die ze doen moeten de poten op de grond staan.
  • Ondanks zijn gewicht kan het wel erg snel rennen. Met een snelheid rond de 45 km/u wil je niet dat het dier achter je aan gaat rennen.
  • Wanneer een dier dood gaat zullen ze tijd nemen om te rouwen. Dit kan soms wel een week duren totdat ze weer hun normale leven oppakken.
  • De mannetjes hebben altijd slagtanden, maar bij de vrouwtjes komt dit zelden voor. Wanneer ze wel slagtanden hebben zijn ze erg klein en verborgen.
  • De Sumatraanse olifant heeft 20 ribben. Dit is erg bijzonder aangezien bijvoorbeeld de Aziatische olifant er maar 19 heeft.
Vorig artikel
Volgend artikel
Gerelateerde artikelen

Leefomgeving
Sumatra

Gebied
Regenwouden en tropische bossen

Leeftijd
60- 80 jaar

Voeding
Bladeren, gras en fruit

Lengte
2 - 3 meter

Gewicht
2000 - 4000 kilo

Rijk:         Dieren (Animalia)
Stam:       Chordadieren (Chordata)
Klasse:     Zoogdieren (Mammalia)
Orde:        Slurfdieren (Proboscidea)
Familie:    Olifanten (Elephantidae)
Soort:       Sumatraanse olifant

Meest populair