Rode panda

De rode panda (Ailures fulgens) is een vleesetend zoogdier ter grootte van een kat. Het leeft voornamelijk in de hooggelegen bergbossen van de Himalaya. Zoals hun naam al doet vermoeden, zijn ze verwant aan de grotere en bekendere reuzenpanda. Daarnaast delen ze een aantal kenmerken van de wasbeer. Toch vallen ze onder een eigen familie onder de orde van roofdieren. Het is het enige levende soort met twee ondersoorten.

De rode panda staat ook bekend als de kleine panda. Daarnaast worden het ook wel katberen genoemd en krijgt het in Nepal de naam vuurvos. Het eet voornamelijk bamboe en leeft voornamelijk op zichzelf. Door de ontbossing valt dit dier helaas onder de bedreigde diersoorten. In dit artikel duiken we verder in het leven van de rode panda en geven we een aantal leuke feiten en weetjes over dit dier.

Rode panda

Het uiterlijk

De rode panda is een schattig dier dat veel aandacht trekt. Het is ongeveer even groot als een huiskat en heeft ook dezelfde uitstraling. Het staat bekend om zijn rode vachtkleur en heeft een lange staart met 12 ringen. Deze staart kan maar liefst 47 cm lang worden. Vooral de ronde kop met de bruine ogen en de roodbruine strepen maakt het dier erg populair.

De rode panda heeft intrekbare klauwen waarmee het in de bomen kan klimmen. Zo kunnen ze zich stevig vasthouden en ook stabiel tussen de takken bewegen. Het dier heeft net als de reuzen een verlengd polsbeen dat te vergelijken is met een duim. Hiermee kunnen ze bamboe vasthouden terwijl ze hierop kauwen. De dikke vacht zorgt ervoor dat ze tijdens de winter warm blijven. Daarnaast hebben ze ook dikke voetzolen die er voor zorgen dat ze niet uitglijden en ook tijdens koude temperaturen gewoon kunnen lopen.

Leefgebied van de rode panda’s

De rode panda leeft voornamelijk in de Hymalaya op een hoogte tussen de 1800 en 4000 meter. Hier vind je een gematigd bos dat is bedekt met loofbos met een bamboe onderlaag. Voorheen leefde het vooral in India, China, Bhutan, Myanmar en Nepal. Zelfs in Europa waren er ondersoorten bekend. Maar helaas is het dier in veel gebieden uitgestorven. Nu is het leefgebied voornamelijk in Nepal, Tibet en West-China. Ze zijn erg afhankelijk van het eten van bamboe waardoor ze dus alleen kunnen leven in gebieden waar dit in overvloed aanwezig is.

Aangezien ze in koude bergklimaten leven is hun vacht echt noodzakelijk. Daarnaast kunnen ze met hun staart een soort deken maken waar ze op kunnen liggen. Wanneer het echt koud wordt zoeken ze de hoogte op om overdag op de bladeren in de zon te slapen. Naast het eten is ook drinken cruciaal. Vandaar dat deze dieren vaak maximaal 100 meter van een waterbron leven om zo ook genoeg drinken binnen te krijgen.

Rode panda

Bedreigingen

Doordat de rode panda in de bergbossen leeft, hebben ze minder last van roofdieren. Het gevaar komt voornamelijk van de sneeuwluipaard, roofvogels en de Martens af. Daarnaast kunnen kleine carnivoren nog wel eens een gevaar brengen aan de welpen. Helaas zijn wij als mensen de grootste bedreiging. Dit komt niet zozeer door het jagen maar voornamelijk door de ontbossing. Doordat er op de dieren gejaagd wordt en de ontbossing een groot gevaar meebrengt, vallen deze dieren onder de bedreigde diersoorten. Door de jaren heen is de populatie van dit dier drastisch verlaagd. De vrees voor uitsterving van de laatste twee ondersoorten is dan ook groot.

De rode panda is in het wild ontzettend moeilijk te spotten. Dit is ook één van de redenen waarom ze niet volop in dierentuinen te zien zijn. De schatting is dat er minder dan 3000 rode panda’s in het wild leven. De meeste hiervan zijn te vinden in nationale parken en beschermde gebieden. Bij zowel dierentuinen als andere organisaties zijn fokprogramma’s opgestart om dit te vergroten. En dit lijkt voor nu een relatief succes. Maar toch hebben we wel een flinke inhaalslag te maken.

Het dieet

Hoewel de Rode Panda tot de vleesetende groep zoogdieren behoort, bestaat hun dieet voornamelijk uit vegetarisch. Het grootste deel van hun voedsel bestaat namelijk uit bamboescheuten. Toch is dit zeker niet het enige wat het eet. Ze vullen hun dieet aan met eikels, bessen, hagedissen, muizen, vogeleieren en kuikens. Dit hebben ze ook nodig aangezien het een korte spijsvertering heeft en anders niet de voedingsstoffen binnen krijgen die ze nodig hebben. Hun prooi vangen ze met behulp van hun uitstekende zicht, gehoor en reukvermogen. Wanneer ze in het gras zijn zullen de lange, witte snorharen hun helpen om te navigeren. En dat is ook wel nodig, aangezien ze vooral in de nacht actief op zoek zijn naar voedsel. Overdag slapen ze in een boom om zo weer genoeg energie te krijgen voor de volgende dag.

Rode panda als huisdier

De rode panda ziet er ontzettend schattig uit. Maar toch is het niet geschikt als huisdier aangezien het een wilde diersoort is. In Nederland is het dier dan ook verboden. Wel is er een mogelijkheid om een rode panda te adopteren. Hiermee haal je het niet in huis maar zorg je er wel voor dat je meedraagt aan het voortbestaan van dit prachtige dier. Laat je ook niet verrassen door zijn schattigheid, ze hebben namelijk ontzettend scherpe tanden en klauwen. Ze houden ook niet van gezelligheid en leven het liefst alleen. Dus wanneer het nodig is zullen ze hun kaak en klauwen ook inzetten om zich te verdedigen.

Rode panda knuffel

Wil je nog steeds wel dit schattige dier in huis hebben zonder de gevaren? Dan is een rode panda knuffel wellicht iets voor jou. Deze schattige knuffels zien er prachtig uit en kun je overal plaatsen. Er zijn verschillende soorten van te koop: zowel voor kinderen als volwassenen een leuk cadeau om mee te geven.

Volgend artikel
Gerelateerde artikelen

Leefomgeving
Azië

Gebied
Bergbossen in de Himalaya

Leeftijd
8 - 12 jaar

Voeding
Bamboe, Bessen en eieren

Lengte
60 - 120 cm

Gewicht
3 - 6 kg

Rijk:         Dieren (Animalia)
Stam:       Chordadieren (Chordata)
Klasse:     Zoogdieren (Mammalia)
Orde:        Roofdieren (Carnivora)
Familie:    Kleine panda (Ailuridae)
Soort:       Rode panda (Ailures fulgens)

Meest populair