De Afrikaanse stierkikker (Pyxicephalus adspersus), ook wel Afrikaanse brulkikker genaamd, is een groene of bruine kikker. Over zijn lichaam heeft het wratten en richels. Het is Ć©Ć©n van de grootste kikkers ter wereld. De mannetjes kunnen maar liefst 24 centimeter worden met een gewicht van 1,4 kilo. De vrouwtjes worden met een gemiddelde lengte van 12 cm iets kleiner. Zo ligt de lichaamslengte van deze amfibie tussen de 8 en 24 centimeter.
Inhoudsopgave
Het uiterlijk
De Afrikaanse stierkikker is een kikker met een groene of bruine kleur. Het heeft een zware kop met grote ogen. De bek is breed en de keel heeft een gele, oranje tint. Bij het vrouwtje is de keel vaak wat witter dan bij het mannetje. Ze hebben een gevlekte huid met witte en gele richels die over hun rug lopen. Naarmate de dieren ouder worden zullen alle kleuren wat meer vervagen en krijgen ze meer Ć©Ć©n kleur. Op de achterpoten hebben ze graafknobbels waarmee ze makkelijker kunnen graven.
De Afrikaanse stierkikker is de op twee na grootste kikker ter wereld. Alleen de goliath kikker en de rietpad zijn groter. Dit samen met het bijzondere uiterlijk maakt het dat dit dier ook erg gewild is als huisdier. Let er alleen wel op dat dit ook Ć©Ć©n van de drie kikkersoorten is die tanden hebben. Deze gebruiken ze om iemand af te schrikken of een prooi vast te grijpen.
Leefomgeving
Zoals de naam al zegt komt de Afrikaanse stierkikker voor in delen van Afrika. Hier zoekt het voornamelijk de droge en vochtige savanne, meren en moerassen op. Daarnaast vind je het ook in sloten, grachten en weilanden. Er zijn veel landen waar bekend is dat ze leven. Zo vind je ze onder andere in Angola, Botswana, Congo, Kenia, Malawi, Mozambique, Namibiƫ, Zuid-Afrika, Swaziland, Tanzania, Zambia en Zimbabwe. Deze variant wordt wel regelmatig verward met de eetbare brulkikker (Pyxicephalus Edulis) en de soorten die ertussen zitten. Toch zit er wel enig verschil in al leven ze wel in dezelfde leefomgeving.
Wat eet de Afrikaanse stierkikker?
De Afrikaanse stierkikker is een echte vleeseter. Hij is gek op insecten, kleine knaagdieren en vogels, vissen en reptielen. Ook eet hij zo nodig andere amfibieƫn en wordt het beschreven als een kannibalistisch soort. Het mannetje eet namelijk regelmatig de kikkervisjes op in plaats van dat hij er op moet letten. Ook is er bekend dat het dier slangen kan eten.
Jagen doet deze kikker met zijn kleverige tong. Deze wordt naar binnen gedraaid waardoor hij zijn prooi in zijn grote mond trekt. Eenmaal hier aangekomen sluit het zijn mond met scherpe tanden waardoor het dier dood zal gaan.
Roofdieren en andere gevaren
Net als bij alle andere kikkers is de omgeving waar ze in wonen gevaarlijk. Zo kan er door wegen en stedenbouw veel in hun leefomgeving veranderen. Maar toch is dit niet het enige waar dit dier rekening mee moet houden. Doordat het een redelijk formaat heeft, is het een mooie prooi voor roofdieren. Zo zijn er roofvogels die zowel jongen als volwassenen met hun klauwen en snavels kunnen grijpen. Daarnaast zijn er ook hagedissen en schildpadden die op deze dieren jagen. Mensen jagen ook op deze dieren aangezien het vlees als delicatesse wordt gezien. Ondanks dit blijft de vernietiging van hun omgeving het grootste gevaar. Maar tot nu toe is er nog geen gevaar aanwezig aangezien de Afrikaanse stierkikker een IUCN status van niet bedreigd heeft.
Voortplanting
Tijdens het paarseizoen krijgen de mannetjes tandvormige uitsteeksels op hun onderkaak. Dit hebben ze nodig om een goede indruk achter te laten bij de vrouwtjes. Bij deze soort wordt er namelijk gevochten, en dit kan er soms best heftig aan toe gaan. Ze geven een luide roep en vechten soms zelfs tot de dood. Het dominante mannetje gaat samen met hetĀ vrouwtje het water in om zijn overwinning te vieren. Het mannetje klemt zich vast aan het vrouwtje. En terwijl ze eieren op het wateroppervlak legt zal het mannetje deze bevruchten.
Een Afrikaanse stierkikker laat ongeveer 4000 eieren los die door het mannetje bevrucht worden. Hieruit zullen na twee dagen de kikkervisjes komen. Deze dieren zijn gelijk al alleseters en krijgen van de ouders geen verdere voeding. Dit kan de reden zijn waarom ze de zwakkere soorten om zich heen opeten om te overleven. Zodra er drie weken voorbij zijn kun je het jonge kikkers noemen. De Afrikaanse stierkikker kan in goede omstandigheden een leeftijd van maar liefst 45 jaar bereiken.
Afrikaanse stierkikker als huisdier kopen
De Afrikaanse stierkikker is Ć©Ć©n van de drie kikkersoorten die vaak als huisdier in huis genomen wordt. Dit komt voornamelijk door het bijzondere uiterlijk. Toch is het wel opletten geblazen aangezien ze erg hard kunnen bijten. Wanneer ze zich in het nauw gedreven voelen zullen ze hun scherpe tanden inzetten. Vasthouden is dus geen optie, maar er naar kijken is uiteraard geen enkel probleem. Mocht je de Afrikaanse stierkikker willen kopen kun je naar een dierenwinkel gaan. Daar kunnen ze goed advies geven om hem op een goede manier te verzorgen.
Houd er rekening mee dat dit dier alles eet wat je aan hem geeft. Zo kan het zomaar zijn dat je speelgoed neerlegt en het de volgende dag gewoon verdwenen is. Je kunt dit beter vermijden en zorgen dat het dier het eten krijgt wat het nodig heeft. Daarnaast kun je uiteraard wel dingen plaatsen die je in zijn natuurlijke leefomgeving ook kunt vinden.
Afrikaanse stierkikker weetjes
- In het Engels wordt de Afrikaanse stierkikker ook wel pixie frog genoemd. Dit omdat de wetenschappelijke naam Pyxicephalus adspersus is.
- Tijdens zijn slaap stoot hij zijn huid af om een cocon om zich heen te vormen. Zo kan hij zichzelf beschermen tegen roofdieren.
- De Afrikaanse stierkikker graaft zichzelf volledig in de grond. Alleen de neus houdt hij boven de grond om zo onverwachts zijn prooi aan te vallen.